- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Burse școlare iunie 2024. Elevii care au dat Evaluarea Națională sau Bacalaureatul primesc bursa de merit pe 15 iulie

10 Jul, 20:01 • Bocioacă Bianca
Banii de burse ai elevilor pentru luna iunie 2024 vor fi plătiți luni, 15 iulie, după ce vor fi virați către inspectoratele școlare și lcoli.
Burse școlare iunie 2024. Elevii care au dat Evaluarea Națională sau Bacalaureatul primesc bursa de merit pe 15 iulie

Burse de merit iunie 2024. Banii pentru bursele elevilor vor fi plătiți luni, acestea urmând să fie în valoare de 338 de lei pentru elevii de clasele V, VI, VII, IX, X, XI, cu peste 100 de lei mai mică decât cuantumul minim stabilit de lege. Absolvenții de gimnaziu și de liceu care au susținut Evaluarea Națională sau Bacalaureatul primesc pentru luna iunie 450 de lei, suma integrală.

Absolvenții de liceu care au susținut examenul de Bacalaureat 2024 primes, în iulie, bursa de merit pentru toată luna iunie, conform Ministerului Educației, care a trimis o adresă după ce unele școli au înțeles greșit să calucleze bursele elvilor în funcție de data la care se încheie cursurile.

Citește și: Evaluarea Națională 2024, la țară. Un singur elev din mediul rural a reușit să obțină media 10

Astfel, aceștia ar urma să primească banii de burse de merit pe zilele de iulie care trec până la afișarea rezultatelor de la examene, adică zilele de până la 9 iulile pentru foștii elevi de clasa a VIII-a și 12 iulie pentru foștii elevi de liceu. Potrivit Edupedu.ro, banii pentru cele 7, respectiv 10 zile vor fi virați abia în luna august.

Bursa de merit, calculată după o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și nunărul de zile de vacanță, ar urma să fie pe luna iulie circa 338 de lei pentru elevii care nu au terminat gimnaziul sau liceul în anul școlar 2023 – 2024.

Calculul se bazează pe formula (CmB/NZL) × (NZL – NZV) din metdologia de acordarea burselor școlare, unde: „CmB = cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege/ordin de ministru; NZL = număr de zile lucrătoare în luna respectivă; NZV = număr de zile de vacanță în luna respectivă”.

„În calcul (…) sărbătorile legale și zilele declarate libere prin lege sunt considerate zile lucrătoare”, conform Art. 18 din metodologie.

Burse iunie 2024

Conform unui model de calcul consultat de Edupedu.ro, sunt 20 de zile lucrătoare, după definiția din metodologie, în luna iunie, și 5 zile de vacanță (24 – 28 iunie), ceea ce înseamnă (450:20) × (20-5), adică 337,5 lei. 

Un calcul asemănător a fost primit de școli din mai multe județe, potrivit sursei citate.

În luna iulie sunt 22 de zile lucrătoare, dintre care 7 zile de cursuri pentru elevii care au susținutt Evaluarea Națională, 10 zile de cursuri pentru elevii care au susținut Bacalaureatul. Asta ar însemna 136,95 (137) de lei, respectiv 195,65 (196) de lei.

Bursele tehnologice plătite în iulie pentru luna iunie ar urma să fie de 300 de lei, adică în cuantum integral, cursurile încheindu-se de vineri, 28 iunie. Sunt 20 de zile de cursuri și nicio zi de vacanță în iunie pentru aceștia, după același model de calcul care se aplică și acestora.

Elevii din ultimii ani de liceu tehnologic/profesional care susțin examene de certificare ar urma să primească și ei bani de bursă de merit și tehnologică în august pentru zilele din iulie care trec până la afișarea rezultatelor obținute la examenele de certificare.

În vacanța de vară vor primi burse doar elevii cu burse sociale și de excelență olimpică.

Citește și: Locuri de muncă bine plătite în România fără Bacalaureat. Unde te poţi angaja fără dimplomă

Cuantumul minim al burselor:

  • Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei
  • Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei
  • Bursă de merit : 450 lei
  • Bursă socială: 300 lei
  • Bursă pentru mame minore: 700 lei
  • Bursă tehnologică: 300 lei

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale sau alte venituri obţinute potrivit legii. Valoarea cu care se măresc este decisă de școli, începând cu acest an, consiliile locale doar alocă sume. Procedura din Sectorul 1 din București, de exemplu, prevede că școlile trebuie să facă lunar cerere pentru banii de la primărie.

De anul școlar viitor, acordarea burselor ar putea fi modificată. Un proiect de metodologie nouă lansat de Ministerul Educației prevede ca bursa de merit să fie acordată pentru elevii cu media anuală peste 9,50 și prevede și o bursă de reziliență pentru elevii care au cel puțin media 7. Atât cei cu medii peste 9,50, cât și cei cu medii peste 7 vor primi bursele în limita a 30% din totalul de elevi din clasă.

În plus, prezența la școală și media 10 la purtare ar urma să fie condiții obligatorii pentru bursele școlare. La mai mult de 10 absențe nemotivate într-o lună, elevii nu mai primesc bursa de excelență, merit, de reziliență, socială sau tehnologică pe luna respectivă.

Tags: