- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Bursele elevilor vor fi plătite şi pentru zilele de vacanţă. Proiectul USR a fost adoptat de Senat

13 Sep, 19:55 • Cornel Ghimeșan
Un proiect al USR care prevede ca bursele elevilor să fie plătite și pentru zilele de vacanță dintre modulele școlare, care în prezent, potrivit regulilor de calcul se scad lunar din numărul de zile lucrătoare, a fost adoptat de Senat. camera Deputaţilor este for decizional şi, dacă va adopta proiectul, acesta va merge la preşedintele României pentru promulgare şi publicarea în Monitorul Oficial.
Bursele elevilor vor fi plătite şi pentru zilele de vacanţă. Proiectul USR a fost adoptat de Senat

Elevii pot primi bursele și pentru zilele de vacanță. „Elevii de la cursurile cu frecvenţa de zi din învăţământul preuniversitar de stat obligatoriu beneficiază de burse care se acordă pe tot parcursul anului şcolar, cu excepţia vacanţei dintre anii şcolari pe perioada căreia se acordă numai bursele sociale”, se arată în propunerea legislativă a unui grup de parlamentari USR.

Deocamdată, pentru anul școlar 2024-2025, elevii vor beneficia de bursele de merit, reziliență și tehnologice, conform cuantumului minim prevăzut de legea educației, doar în lunile martie și mai. Calendarul anului școlar care a început la 1 septembrie prevede cel puțin o zi de vacanță în restul lunilor, care afectează suma calculată pe formula din metodologie, scrie edupedu.ro.

Care este formula de calcul pentru bursele şcolare

Formula utilizată pentru calculul burselor este (CmB/NZL) x (NZL – NZV), unde:

  • CmB reprezintă cuantumul minim al bursei, stabilit prin lege sau ordin de ministru:
  • NZL este numărul de zile lucrătoare din luna respectivă;
  • NZV este numărul de zile de vacanță din aceeași lună.

Citeşte şi: Se anunţă facturi uriaşe pentru români la iarnă. Cine va ajunge să plătească 900 lei pe lună la bloc

De asemenea, proiectul de lege modifică şi titulatura „bursei de merit” în „bursă de studiu, care reprezintă o formă de stimulare a performanţei elevilor raportată la colectivul clasei din care fac parte”. În termen de 45 de zile de la adoptarea legii, Ministerul Educației să actualizeze prevederile din metodologia-cadru, mai menționează propunerea legislativă care urmează să fie dezbătută de Camera Deputaţilor.

Cât sunt bursele de merit pentru anul şcolar 2024-2025

Acestea se bazează pe realizările academice și sportive, în special în sporturile olimpice, după cum urmează:

  • bursa de excelență olimpică I: 450 lei;
  • bursa de excelență olimpică II: 450 lei;
  • bursa de merit: 450 lei;
  • bursa de reziliență: 300 lei;
  • bursa socială: 300 lei;
  • bursa tehnologică: 300 lei.

Citeşte şi: Aceste pensii vor scădea, chiar dacă au crescut după recalculare! Cine sunt pensionarii care trebuie să dea banii înapoi

burse
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult