Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) face lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Lucrările se desfășoară gratuit pentru cetățeni.
Noile lucrări sunt efectuate pe o suprafață extinsă de peste 6,3 milioane de hectare, distribuite în 2.352 de unități administrativ-teritoriale (UAT). În acest context, Agenția de Cadastru, o instituție publică subordonată Ministerului Dezvoltării, a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în întreaga localitate în 233 de UAT-uri, reprezentând o parte din totalul de 3.181 UAT-uri, și în peste 25.763 de sectoare cadastrale, acoperind o suprafață totală de peste 5,4 milioane de hectare.
Finanțarea acestor activități este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin intermediul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), precum și din fonduri europene nerambursabile.
Programul Național de Cadastru are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară.
Românii interesați pot obține cadastru gratuit de la primărie, dacă prezintă următoarele documente:
– titlu de proprietate, certificat de moștenitor, hotărâre judecătorească, act de vânzare-cumpărare
– cărțile de identitate ale celor înscriși în actul de proprietate
– documentație cadastrală, în cazul celor care au terenul intabulat.
Ce este cadastrul în România
Cadastrul este un sistem oficial de înregistrare a terenurilor și proprietăților imobiliare dintr-o anumită țară sau regiune. În România, cadastrul este gestionat de Autoritatea Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Cadastrul asigură identificarea clară a proprietății, inclusiv descrierea precisă a terenului și a clădirilor de pe acesta. Înregistrarea în cadru poate proteja drepturile de proprietate, stabilind clar cine deține un anumit teren sau imobil.
O înregistrare corectă în cadastru facilitează tranzacțiile imobiliare, deoarece potențialii cumpărători pot verifica proprietatea și limitele acesteia.
Cadastrul poate fi folosit pentru planificarea urbanistică și dezvoltarea teritorială, oferind informații despre utilizarea terenului și proprietățile dintr-o anumită zonă.
În același timp, datele cadastrale pot fi utilizate în cercetări și statistici legate de proprietatea și terenurile dintr-o anumită regiune.
Ai mai putea citi: Spor de 100% pentru o categorie de angajați. Lista beneficiarilor