Cadastru gratuit și în 2024 pentru românii din 660 de localități. Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară a finalizat prima etapă a Proiectului major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România”, cod SMIS 120063, care face obiectul Axei prioritare 11 – „Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi cartea funciară”, finanţată prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
Potrivit Legii nr. 338/2023, proiectul, care prevede cadastrarea integrală a 660 de unităţi administrativ-teritoriale (UAT) rurale din 40 de judeţe, a fost etapizat. Astfel, realizarea cadastrului cu fonduri europene va continua începând cu 1 ianuarie 2024, proiectul fiind inclus în Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PCIDIF) 2021-2027, arată instituția într-o informare.
Până în prezent, ANCPI, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a finalizat înregistrarea gratuită în evidenţele de cadastru şi carte funciară a proprietăţilor din 98 de comune, în alte 459 de UAT-uri se desfăşoară lucrări de înregistrare sistematică, iar 92 sunt în procedură de licitaţie.
Efectele finalizării înregistrării proprietăţilor în aceste comune sunt dezvoltarea agriculturii, infrastructurii, proiectelor de urbanism, construirea de şcoli, spitale şi atragerea de investiţii, precum şi crearea unei baze realiste de impozitare.
List completă a localităților unde se desfășoară programul poate fi văzută AICI.
Proiectul major „Creşterea gradului de acoperire şi incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în zonele rurale din România” completează obiectivul Programului naţional de cadastru şi carte funciară, prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor din 660 de comune, cu suprafaţa totală de 5.758.314 hectare.
Valoarea totală a proiectului este de 312.891.115 euro, din care 265.957.448 de euro reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană, iar diferenţa reprezintă cofinanţare din veniturile proprii ale ANCPI.
Scopul proiectului este de a stimula economia rurală, de a încuraja creşterea şi dezvoltarea socială, de a facilita dezvoltarea infrastructurii şi de a promova incluziunea socială prin îmbunătăţirea acoperirii şi incluziunii sistemului integrat de cadastru şi carte funciară în zonele rurale ale României.