Sunt anumite persoane care nu trebuie să consume mai mult de două cești de cafea zilnic. Declarațiile făcute de medicul Mihai Niculescu scot în evidență riscurile enorme la care te expui dacă consumi mai mult de două cafele pe zi.
Expertul a explicat care este motivul pentru care nu este bine să se depășească această doză. Doctorul a explicat în cadrul podcastului Altceva cu Adrian Artene că există anumite persoane care pot avea probleme medicale dacă beau această băutură într-o cantitate mare, precizând că totul ține de structura genetică.
„Există destui indivizi cu o anumită structură genetică, gene modificate într-un anumit fel, cărora consumul de cafea, peste o anumită doză, să zicem două cești pe zi, le crește riscul de infarct miocardic, de alte afecțiuni cardiovasculare.
Pe când ceilalți, care nu sunt purtători ale acelor modificări, nu le prea pasă, adică pot bea cafea… Nu cunoaștem care sunt limitele”, a explicat medicul Mihai Niculescu.
Specialistul a spus că o situație similară este întâlnită și în cazul persoanelor care au intoleranță la lactoză. Aceștia nu pot bea lapte dulce, în timp ce restul, cum ar fi populațiile germanice, nordice și scandinave, au devenit tolerante.
Ai mai putea citi și: Recorduri de prețuri pentru cafea și cacao. 2024 aduce previziuni sumbre
Au ajuns în această situație pentru că nu aveau altceva de mâncare, nu aveau o agricultură prea bună și au fost nevoiți să mănânce acel lapte dulce. În felul acesta s-au selectat, au rămas și au supraviețuit, susține doctorul Mihai Niculescu.
Tot în cadrul declarațiilor sale, specialistul Mihai Niculescu a discutat în același podcast despre postul intermitent și postul negru, subliniind că ambele sunt extreme pentru unii oameni, în timp ce pentru alții nu. Nu sunt tocmai indicate pentru cei care au deja boli.
„Un om care este în tratament oncologic, de cancer, e foarte dificil să spun că i-aș putea recomanda un post negru sau un post intermitent pentru că acolo există alte reacții din partea organismului, sunt alte necesități alimentare.
Pentru alții, care poate sunt deja obișnuiți și știu că le face bine, în sensul – de exemplu – al menținerii greutății – poate că ar merge, însă și aceia trebuie să se preocupe să-și ia necesarul de micronutrienți”, a mai spus Mihai Niculescu, pentru sursa citată anterior.
Vezi și: Bucureștenii plătesc, în medie, 10.5 lei pe o cafea. Câte cafele beau în fiecare zi românii?