În toată lumea se beau, zilnic, 3,7 miliarde de căni de ceai și două miliarde de cești de cafea, cifre ce arată uriașa popularitate de care se bucură aceste două băuturi, cele mai consumate la nivel mondial, după apă.
Cercetătorii au analizat, recent, dacă există o legătură între consumul de cafea și ceai și riscul de a face cancer în regiunea gurii și a gâtului. S-au mai făcut studii cu același scop, însă rezultatele au fost considerate neconcludente. De această dată însă, în cercetare au fost incluși nu mai puțin de 15.700 de subiecți și au fost examinate peste 9.500 de cazuri de cancer, iar în final s-a ajuns la rezultate relevante.
Participanții la studiu au oferit, printre altele, informații privind stilul de viață și, evident, consumul de ceai și cafea, inclusiv în varianta decofeinizată.
Cercetătorii au concluzionat că persoanele care beau zilnic peste patru cești de cafea cu cofeină au un risc mai scăzut de cancer al cavității bucale sau orofaringian. Totodată, consumul a trei sau patru cești pe zi a fost asociat cu un risc mai scăzut de cancer hipofaringian.
Aceste rezultate ale studiului nu îndeamnă însă la o creștere considerabilă a consumului, spun medicii. Altfel spus, se recomandă, și când vine vorba despre cafea, consumul moderat, pentru că minimum trei-patru cești pe zi pot avea și implicații nedorite pentru sănătate.
”Cantitatea de cafea care trebuie consumată pentru a obține acest efect (beneficiile demonstrate de studiu – n.r.) este, probabil, mai mare decât ce consumăm de obicei într-o zi. Cei sensibili la cofeină vor întâmpina probabil dificultăți în a bea atâta cafea pentru a experimenta efectul. Acest studiu arată că putem în continuare să ne bucurăm de cafeaua de dimineață, dar nu trebuie să încercăm să bem mai mult decât de obicei pentru a ne proteja de cancerul de la nivelul capului și gâtului”, consideră medicul otolaringolog Kanwar Kelly, potrivit site-ului de specialitate Medical News Today, citat de dcnews.
În privința cafelei decofeinizate, s-a stabilit că un consum zilnic moderat (maximum o ceașcă) este asociat unui risc mai mic de cancer bucal.
La fel în privința ceaiului: consumul în cantitate mică, maximum o cană pe zi, este asociat unui risc scăzut de cancer hipofaringian.
Cercetătorii au mai concluzionat că persoanele care beau zilnic mai mult de o cană cu ceai ar prezenta un risc mai crescut de cancer laringian.