Câinii de companie, acuzați că provoacă daune mediului. Un studiu realizat de cercetătorii australieni și publicat în revista Pacific Conservation Biology a arătat că „impactul câinilor cu stăpân asupra mediului este mult mai mare, mai insidios și mai îngrijorător decât se recunoaște în general”.
Cercetătorii sunt de părere că animalele de companie deranjează fauna sălbatică, în special păsările pe care de multe ori le ucid în timp ce caută joacă și alterează solul din cauza fecalelor, împiedicând astfel dezvoltarea plantelor. De asemenea, animalele de companie contribuie la poluarea apelor din cauza insecticidelor din tratamentele antiparazitare pentru purici și căpușe.
Amprenta de carbon a animalelor de companie este, de asemenea, semnificativă. Un studiu realizat în 2020 a arătat că industria hranei uscate pentru animale de companie are o amprentă ecologică de aproximativ două ori mai mare decât suprafața Regatului Unit, cu emisii de gaze cu efect de seră – între 56 și 151 Mt CO2 – echivalente cu cea de-a 60-a țară cu cele mai mari emisii, potrivit The Guardian, citat de Adevarul.ro.
Autorul studiului, profesorul Bill Bateman de la Universitatea Curtin din Australia, spune că cercetarea vrea să scoată în evidență impactul asupra mediului al celui mai bun prieten al omului.
„Într-o anumită măsură, le dăm o șansă câinilor pentru că sunt atât de importanți pentru noi … nu doar ca și câini de serviciu, ci și ca tovarăși. Multe dintre aspectele despre care vorbim pot fi ameliorate prin comportamentul proprietarilor. Poate că, în unele părți ale lumii, trebuie să luăm în considerare unele legi puțin mai stricte”, a spus autorul studiului.
Potrivit cercetării, o modalitate simplă de a atenua cele mai grave efecte a fost de a ține câinii în lesă în zonele în care se aplică restricții și de a menține o distanță tampon față de păsările de țărm care cuibăresc sau se odihnesc.