Comisia Europeană a lansat o nouă rundă de înscrieri în cadrul inițiativei DiscoverEU, în timpul Săptămânii europene a tineretului. Acesta se va încheia marți, 30 aprilie, la ora 12:00. În total, sunt puse la bătaie 35.500 de permise pentru călătoriile gratuite cu trenul, conform Economedia.
Pentru a obține permisele gratuite de călătorii, tinerii născuți între 1 iulie 2005 și 30 iunie 2006 pot participa la un quiz cu cinci întrebări e tema UE și o întrebare suplimentară pe Portalul european pentru tineret. Candidații aleși vor primi un permis gratuit de transport feroviar pentru a călători în Europa timp de până la 30 zile, între 1 iulie 2024 și 30 septembrie 2025.
Cererea de propuneri este disponibilă pentru candidații din Uniunea Europeană și din țările asociate la programul Erasmus+, inclusiv Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia. Cei care intră în posesia acestor bilete își pot planifica propriile rute sau se pot inspira din cele existente. Mai mult de atât, ei pot descoperi o rută lansată anul trecut, care se axează pe orașe și locuri care fac ca Uniunea Europeană să devină „frumoasă, durabilă și favorabilă incluziunii”, în conformitate cu principiile noului Bauhaus european.
Ai mai putea citi: Comisia Europeană a publicat raportul Schengen 2024. De ce este nevoie pentru ca România și Bulgaria să adere complet
Participanții la acest program pot beneficia, de asemenea, de itinerarul cultural DiscoverEU, o inițiativă a Anului european al tineretului 2022, care combină diverse destinații culturale, inclusiv arhitectura, muzica, arta fină, teatrul, moda și designul. Tinerii au ocazia de a vizita capitalele europene ale culturii, care se află pe lista patrimoniului mondial UNESCO, siturile care poartă Marca patrimoniului european sau locațiile „Access City Award”, care sunt orașe care au mers mai departe pentru a deveni mai accesibile tuturor.
În plus, participanții vor primi un card de reducere cu peste 40 000 de posibilități de reducere pentru transportul public, cultură, cazare, alimentație, sport și alte servicii în țările eligibile. În plus, agențiile naționale Erasmus+ organizează reuniuni de informare înainte de plecare, iar agențiile naționale din toate țările Erasmus+ pregătesc întâlniri DiscoverEU, programe de învățare cu o durată de la o zi la trei zile.
Persoanele cu dizabilități sau cu probleme de sănătate primesc sprijin în călătoriile lor. Începând din luna octombrie 2022, agențiile naționale Erasmus+ au pus în aplicare Acțiunea de incluziune DiscoverEU, permițând organizațiilor care lucrează cu tineri cu mai puține oportunități să solicite un grant.
Această acțiune pune la dispoziție un sprijin suplimentar participanților, cum ar fi finanțare suplimentară și posibilitatea de a călători împreună cu însoțitorii. De la prima cerere de propuneri din octombrie 250, agențiile naționale Erasmus+ au acordat peste 2022 de proiecte, iar în acest an au loc două cereri de propuneri pentru acțiunea de incluziune.
În vreme ce DiscoverEU încurajează călătoriile durabile pe calea ferată, sunt disponibile modalități speciale pentru tinerii din regiunile ultraperiferice, din țările și teritoriile de peste mări, din zonele îndepărtate și din insule.