În ziua de astăzi, din cauza salariilor mult prea mici și a traiului din ce în ce mai scump, cumpărarea unei case sau a unui apartament cu banii jos sunt aproape imposibile. Din acest motiv, multe persoane sunt nevoite să apeleze la un credit ipotecar sau un credit prin programul Prima Casă, însă trebuie ținut cont de veniturile lunare pentru a face o astfel de alegere majoră.
În România, există obiceiul vechi conform căreia fiecare cetăţean trebuie să fie proprietar pe măcar un apartament. Din acest motiv românii figurează pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de proprietari de case, cu un procent extrem de mare, în timp ce în alte țări oamenii nu se înghesuie să devină proprietari, neconsiderând o necesitate acest lucru.
Cu toate acestea însă, pentru a deveni proprietar ai nevoie, desigur, de bani. Conform datelor făcute publice de autorităţi, în jur de 2,2-2,3 milioane de români au, în mod constant, de achitat rate pentru un credit. Cam două treimi dintre aceştia mizează pe un credit de consum, iar o treime pe un credit ipotecar.
Conform ultimelor statistici prezentate în spațiul public, 550.000-600.000 de români au de achitat rate, în mod constant, în baza unui credit menit să le asigure, într-un final, dreptul de a deţine o locuinţă. Numărul românilor cu credite s-a triplat în ultimii 15 ani, iar asta înseamnă, printre altele, şi că îndatorarea românilor a crescut, dublându-se.
În acest sens, persoanele care au în plan să facă un credit ipotecar trebuie să calculeze foarte mult ce venituri au și ce credit trebuie să solicite băncii, asta deoarece totul depinde de mulți indicatori. Trebuie luat în calcul cât de mare ar putea fi rata, cât de mare ar putea fi avansul, dar şi dimensiunile locuinţei dorite şi numărul de camere, deoarece un evaluator va lua toate acestea în considerare.
Mai exact, cu cât apartamentul visat este mai mic sau într-o zonă mai de margine, el ar putea avea un cost de până în 70.000 de euro, cu atât avansul solicitat este mai mic, undeva la 5-15% în unele situații. Chiar şi aşa, salariul avut la dispoziţie ar trebui să fie undeva la minim 5.000 de lei în mână, în condiţiile în care aproximativ jumătate din sumă s-ar duce pe rată, iar restul sumei s-ar duce pe cheltuieli de întreținere.
De partea cealaltă, dacă toate cheltuielile pe un apartament ar fi de circa 140.000 de euro, automat şi cheltuielile cresc. Atât avansul, cât şi rata ar urma să fie mai mari. Într-un astfel de caz se recomandă să aveţi asigurat un salariu de cel puţin 9.000 de lei pe lună, în mână.
Ai mai putea citi și: Luna decembrie vine cu temperaturi neobișnuite în România. ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni