Cele mai mari chirii pe arterele principale ale capitalelor europene se găsesc în Praga (225 de euro/mp/lună), Budapesta (140 euro/mp/lună), Belgrad (90 euro/mp/lună), Varşovia (86 euro/mp/lună) şi Zagreb (70 euro/mp/lună). Chirii mai mici decât pe Calea Victoriei se găsesc pe arterele principale din Sofia (57 euro/mp/lună), din Bratislava (45 euro/mp/lună), din Vilnius (37 euro/mp/lună), din Riga (35 euro/mp/lună) sau din Skopje (28 euro/mp/lună).
„Retailul de lux din Bucureşti continuă să evolueze, reflectând tendinţele regionale şi globale. Calea Victoriei, principala arteră comercială din România, a înregistrat o creştere a chiriilor cu 9% în ultimul an, una dintre cele mai mari rate la nivel mondial, semn că interesul retailerilor internaţionali este în creştere. Cu toate acestea, chiriile pentru spaţiile premium rămân sub nivelurile din alte capitale europene precum Praga sau Budapesta.
Această dinamică, coroborată cu o încetinire globală a creşterii veniturilor brandurilor de lux, indică atât provocările economice, cât şi oportunităţile pe care piaţa din Bucureşti le poate valorifica în următorii ani. Sunt deja dezvoltatori prezenţi pe piaţa locală care pariază pe creşterea interesului brandurilor de lux pentru România şi au în construcţie facilităţi de retail care se adresează acestui segment de piaţă”, explică Dana Radoveneanu, Head of Retail Agency Cushman & Wakefield Echinox, potrivit Mediafax.
Cele mai mari chirii din lume le plătesc magazinele și galeriile comerciale aflate pe Via Montenapoleone din Milano, anume 1.667 euro/mp/lună. Această arteră detronează Fifth Avenue din New York (1.628 euro/mp/lună). În ultimii doi ani, chiriile s-au scumpit pe Via Montenapoleon cu peste 30%.
Pe pozițiile 3 și 4 în clasamentul arterelor cu cele mai mari chirii din lume se află New Bond Street din Londra (1.434 euro/mp/lună), respectiv Tsim Sha Tsui în Hong Kong (1.308 euro/mp/lună). Cele două destinații au fost, până anul acesta, inversate ca locuri în top.
Locul 5 este ocupat de Avenue des Champs-Elysees din Paris, cu o chirie de 1.043 euro/mp/lună.
Majorarea chiriilor se explică, în principal, prin creşterea ratelor dobânzilor de referinţă în 2022 şi 2023, cu scopul de a combate inflaţia. La nivel global, 57% dintre locaţii au înregistrat o creştere a chiriilor în ultimul an, doar 14% înregistrând o scădere, iar la 29% chiriile nu s-au modificat.