- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Calendar ortodox 1 octombrie 2023. Sărbătoare deosebit de importantă la români. Rugăciunea făcătoare de minuni pe care să o spui când se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului

01 Oct, 08:32 • Bumbeneci Diana
Calendar ortodox 1 octombrie 2023. Sărbătoare cu cruce roşie de Acoperământul Maicii Domnului, moment religios plin de tradiții și obiceiuri la români.
Calendar ortodox 1 octombrie 2023. Sărbătoare deosebit de importantă la români. Rugăciunea făcătoare de minuni pe care să o spui când se sărbătorește Acoperământul Maicii Domnului

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoarea prăznuită de Biserica Ortodoxă pe 1 octombrie.  Acoperământul Maicii Domnului este sărbătorită cu mare cinste de creştinii ortodocşi, mai ales că aceasta aduce aminte de minunea săvârșită în Biserica Maicii Domnului din cartierul Vlaherne din Constantinopol.

Acoperământul Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din octombrie

Tradiţia ne mai arată că, Maica Domnului şi-a scos Cinstitul Acoperământ (pânza cu care își acoperea capul) și l-a întins peste credincioșii din Biserica Vlaherne, în timp ce se înalța de la ei”. Semnificația sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului provine de pe vremea Sfântului Andrei cel Nebun din Constantinopol.

Acesta, împreună cu mai mulți creștini au zărit-o pe Fecioara Maria, pe Sfântul Ioan Botezătorul și cete îngerești, în timpul săvârșiri unei slujbe din Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne.

La acele vremuri, Constantinopolul era sub invazia rușilor din anul 907 sau 911. Potrivit scrierilor, Maica Domnului a intrat în mijlocul Bisericii, a îngenunchiat și, cu al său chip inundat de lacrimi, a rămas în rugăciune pentru mai mult timp. Se spune că după acest moment al Maicii Domnului, amenințarea a fost îndepărtată și orașul a fost scutit de suferință.

În tradiția greacă, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este slăvită cu mare evlavie de către poporul grec, mai ales de către călugării din Sfântul Munte Athos.

Tradiţii şi obiceiuri de 1 octombrie, de Acoperământul Maicii Domnului

De sărbătoarea cu cruce roşie Acoperământul Maicii Domnului din calendar ortodox 1 octombrie 2023, creştinii ortodocşi respectă o serie de tradiţii şi obiceiuri.

Potrivit tradiției se spune că, începutul lunii octombrie reprezintă pregătirea ogoarelor pentru iarnă și că atunci cade bruma. De sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului românii țin post pentru a se putea feri de boli și dușmani.

Pentru gospodari, tradiția spune că este bine ca aceștia să-și stropească vitele cu apă sfințită de Acoperământul Maicii Domnului, pe 1 octombrie.

O altă tradiție legată de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului spune că este bine ca în această zi să fie pomeniți cei trecuți la cele veșnice.

Acoperământul Maicii Domnului
Acoperământul Maicii Domnului

Mai poți citi și: Marcel Ciolacu confirmă valul de concedieri masive în România! Iată cine sunt angajații care vor rămâne fără locul de muncă

Totodată, se mai spune că nu este bine ca femeile sau bărbații să se tundă, fiindcă vor risca să le cadă părul.

Rugăciune făcătoare de minuni de sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului

„Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești.

Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge.

Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii.

Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți.

Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Poți citi și: Studiu inedit. Cum au călătorit românii în primele 8 luni ale anului. Top destinații favorite

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult