Calendar 18 octombrie. Creștinii ortodocși îl celebrează azi pe Sfântul Evanghelist Luca. Și la greco-catolici, dar și la romano-catolici se sărbătorește același Sfânt.
Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este pomenit în fiecare an, în calendarul creştin ortodox la 18 octombrie. Sfântul Evanghelist Luca, martor al propovăduirii Domnului şi al patimilor Lui, era din Antiohia Siriei, de profesie medic. A avut parte de o educaţie deosebită, cunoştea bine limba greacă şi avea cunoştinţe în domeniul artelor plastice, fiind cel dintâi care a zugrăvit o icoană a Maicii Domnului, purtând în braţe pe Pruncul cel mai înainte de veci, pe Iisus Hristos.
Sfântul Luca a pictat pe lemn şi chipurile sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, punând astfel temei tradiţiei zugrăvirii sfintelor icoane în Biserică. El mai este cunoscut drept autorul a două dintre cărţile Noului Testament: Evanghelia care îi poartă numele şi cartea Faptele Sfinţilor Apostolilor.
Sfântul Evanghelist Luca a fost unul din cei şaptezeci de apostoli, despre care chiar el pomeneşte în Evanghelia sa: „A arătat Domnul şi pe mulţi alţii şaptezeci şi i-a trimis, câte doi, înaintea feţii Sale, în toată cetatea şi locul”.
Înviind atunci pe Iisus Hristos, pe când Sfântul Apostol Luca şi Sfântul Apostol Cleopa mergeau în Emaus şi vorbeau între ei cu jale despre pătimirile iubitului lor învăţător, li S-a arătat şi apropiindu-se de ei, le-a zis: „Ce sunt cuvintele acestea pe care le schimbaţi unul cu altul în drumul vostru? Iar ei s-au oprit, cuprinşi de întristare” (Luca 24; 17). Şi a fost atunci călător Sfântul Apostol Luca împreună cu Acela Care a zis pentru Sine: „Eu sunt Calea, Adevărul şi Viaţa” (Ioan, 14; 6).
În scrierile religioase se mai arată faptul că Sfântul Luca făcea parte din comunitatea creştinilor din Ierusalim în momentul convertirii lui Saul, cel care avea să devină Sfântul Apostol Pavel, şi i-a devenit, în scurtă vreme, însoţitor în călătoriile misionare şi pe perioada detenţiei romane a acestuia.
Întâlnirea Sfântului Evanghelist Luca cu Sfântul Apostol Pavel a avut loc la Troa (Fap. 20; 5-6), după cele trei luni petrecute de Sfântul Pavel în Grecia. (sursă: vol. „Vieţile Sfinţilor„)
„Prin tine, Sfinte Apostol şi Evanghelist Luca, mărturisim Preabunului Dumnezeu, că nimic bun nu am făcut din ce s-a poruncit şi nimic bun nu se află în noi, fără numai o scânteie de nădejde.
Dar precum la înmulţirea pâinilor, prin Sfinţii Ucenici a dat Domnul Hristos hrană poporului, îndrăznesc a nădăjdui, că prin mijlocirea ta, Sfinte Luca, să-mi dea Stapânul milele Sale cele bogate spre reanimarea sufletului meu sufocat de grele păcate.
Roagă-L pe Preabunul Dumnezeu, ca un Preaiubitor de oameni să le ierte toate păcatele rudeniilor mele, prietenilor, cunoscuţilor şi necunoscuţilor, care vor fi căzut în păcate doar de ei şi de Domnul ştiute. Pe toţi să ne lumineze Domnul Hristos şi să ne dăruiască pocăinţă statornică şi deplină.
Iarăşi te rog, Sfinte Luca, roagă-te Domnului şi pentru sufletele adormiţilor robilor Săi de aici şi pretutindenea, de acum şi din toate timpurile; să-i miluiască cu mila Sa cea bogată şi păcatele, de vor fi avut, să nu le socotească.
Încă iarăşi te rog, Sfinte Luca, mai roagă-L pe milostivul Dumnezeu ca în minutul de la marginea vieţii mele, să Se milostivească şi să-mi trimită pe dumnezeiescul Său înger, să-mi ia cu pace sufletul pe care făgăduiesc să-l dau în mâinile Domnului, căruia se cuvine toată slava, cinstea şi închinăciunea; Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.”