Sfântul Ilie, celebrat drept făcătorul de minuni și aducător de ploi în perioada de secetă, este sărbătorit, în fiecare an, pe 20 iulie. Este o zi de mare importanță pentru creștinii ortodocși de pretutindeni.
Ilie Tesvieteanul primește o cinste deosebită din parte Bisericii ortodoxe din toată lumea, întrucât ziua prăznuirii sale este marcată în calendarul ortodox cu roșu, marcare ce nu apare la niciun alt prooroc în calendarul creștin-ortodox.
Mai mult decât, se spune în popor că Sfântul Ilie nu a cunoscut moartea, el fiind ridicat la cer într-un car de foc. Multe legende spun că misiunea Sfântul Ilie nu s-a încheiat pe pâmânt și că acesta așteaptă sfârșitul lumii, pentru a se lupta cu diavolii. Mai mult, se spune că în această zi se deschid cerurile, iar atunci rugăciunea către Sfântul Ilie este cea mai puternică.
„Depărtează de la noi, preamărite proorocule, prin mijlocirea ta către Domnul, dreapta mânie a lui Dumnezeu; apără orașele, satele și țara noastră de secetă, de foamete, de furtuni năpraznice, de cutremur, de boli și răni aducătoare de moarte, de neînțelegeri între frați, de năvălirea asupra noastră a altor neamuri și de războiul cel dintre noi. Prin rugăciunile tale, preamărite, întărește poporul nostru binecredincios și ajută-l în toate faptele lui bune.
Mijlocește, proorocule al lui Dumnezeu, păstoriților noștri râvna fierbinte către Dumnezeu, purtare de grijă pentru mântuirea sufletească a păstoriților, înțelepciune în purtare și învățătura, cucernicie și tărie în ispite; judecătorilor dăruiește-le nepărtinire și lepădare de pofta câștigurilor, dreptate și milă față de cei obijduiți.
Tuturor cârmuitorilor purtare de grijă față de supuși, milă și dreaptă judecată, iar dreptcredincioșilor supunere și ascultare față de cârmuitori, cum și îndeplinirea cu sârguință a tuturor îndatoririlor lor; ca astfel, în pace și cucernicie, să petrecem veacul acesta.
Să ne învrednicim de împărtășirea bunătăților celor veșnice în Împărăția lui Dumnezeu și a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Căruia I se cuvine cinste și închinăciune, împreună cu Tatăl cel fără de început și cu Preasfântul Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”
Citește și: Se construiește o nouă autostradă. Sorin Grindeanu: „ Nu am emoții că vom avea întârzieri”