Calendar ortodox ianuarie 2024. Dintre sărbătorile de mai mică importanță amintim Sânpetrul Lupilor, pe data de 16 ianuarie, şi Filipii de iarnă, care sunt sărbătoriţi timp de trei zile, începând cu 29 ianuarie şi până pe 31 ianuarie.
Deşi nu există tradiţii şi superstiţii dedicate acestui mare sfânt, există o varietate de tradiţii şi superstiţii dedicate primei zile din an. Astfel, există credința că, în această zi, se înnoiesc toate, de aceea este bine ca oamenii să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.
Se spune, de asemenea, că prima persoană care îți va trece pragul casei pe 1 ianuarie îți va influenţa tot anul. Este de preferat ca prima persoană care îți intră în casă să fie un bărbat, acesta fiind aducător de belșug. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc. În plus, se crede că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.
În prima zi a anului nu este bine să facem cheltuieli și nici să aruncăm lucruri din casă. Nici măcar gunoiul nu trebuie aruncat, căci există credința că, odată cu lucrul pe care-l dai afară din casă, dai afară şi norocul.
Boboteaza reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul sărbătorii, dar și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe se sfințește aghiasma mare. Unii credincioși țin post pe 5 ianuarie pentru a fi feriți de boli și de alte necazuri, iar fetele nemăritate postesc ca să se mărite în cursul anului, potrivit alba24.ro.
De Bobotează, preotul merge cu Iordanul ca să sfinţească locuinţele. Potrivit unei superstiții, din ce direcție va stropi preotul cu busuiocul înmuiat în agheasmă, de acolo vor veni ploile de peste an.
Fetele care vor să-și găsească ursitul trebuie să ia de la preot o crenguță de busuioc sfințit și să-l pună noaptea sub pernă pentru a-l visa.
Există, de asemenea, credința că, dacă în ajun de Bobotează, o fată nemăritată alunecă pe gheață, aceasta se va căsători în anul ce urmează.
Se spune că, în această noapte se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi împlinește dorințele.
Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, iar nașterea lui a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Dar bătrânul Zaharia nu a crezut vestea dată de Arhanghel, astfel că a fost pedepsit cu muțenia până la botezul fiului său.
Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a pregătit poporul pentru primirea Mântuitorului. Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul pruncilor, el ferindu-i de rele, mai ales, având grijă să nu moară nebotezați.
O tradiție specifică sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul este cea a stropitului cu apă sau cu zăpadă, pentru protecția împotriva bolilor în noul an.
Un alt obicei care se practică în această zi este cel al Iordănitului. După terminarea Sfintei Liturghii, tinerii stropesc fiecare om care iese din biserică urându-i sănătate și fericire, iar oamenii „iordăniți” îi răsplătesc pe urători cu bani. De altfel, din bătrâni există credinţa că, de Sfântul Ioan, e bine ca fiecare om să fie stropit cu agheasmă ca să fie ferit de boli.
Pe 16 ianuarie, este prăznuit Sfântul Petre de iarnă (cel Şchiop), care deschide Anul Lupului, ce cuprinde Filipii de iarnă, Filipii de toamnă şi Sf. Andrei, potrivit superstitii.ro. Se crede că cine nu respectă ziua de 16 ianuarie va fi pedepsit de divinităţile meteorologice ale miezului iernii pastorale, Fulgerătoarele, cu fulgere, tunete şi viscole, iar lupii îi vor ataca gospodăria.
Sfinții Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur – patronează instituţiile de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Se spune că în această zi se schimbă vremea. Această zi trebuie respectată pentru fericirea fetelor şi pentru a nu orbi.
La 31 ianuarie sunt Filipii de iarnă, ultima dintre cele trei zile ale lupului, consacrată patronului ei, Filip Şchiopul. Una dintre cele mai importante superstiții care privesc ultima zi a lunii ianuarie este cea referitoare la sare. Aceasta trebuie asucnsă să nu ia cineva din ea, căci e rău de lupi şi de pagubă.
Citeste si Prognoza meteo Accuweather actualizată. Cum va fi vremea în ianuarie și februarie 2024
Luna ianuarie are 31 de zile, ziua are 10 ore, iar noaptea are 14 ore.