- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Calendar ortodox ianuarie 2024. Sărbători religioase în ianuarie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Sf Vasile, Bobotează, Sf Ioan Botezătorul, Sf Trei Ierarhi

31 Dec, 17:07 • Stefan Simion
Calendar ortodox ianuarie 2024. Prima lună a anului este plină de sărbători religioase importante. Astfel, în prima zi a anului îl prăznuim pe Sfântul Vasile, pe 6 ianuarie este Boboteaza, urmată de Sfântul Ioan Botezătorul. Apoi, pe 17 ianuarie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Antonie cel Mare, iar ziua de 30 ianuarie este dedicată Sfinţilor Trei Ierarhi. Pe lângă sărbătorile religioase, în luna ianuarie mai există câteva sărbători de mai mică importanţă.
Calendar ortodox ianuarie 2024. Sărbători religioase în ianuarie 2024. Tradiţii şi superstiţii de Sf Vasile, Bobotează, Sf Ioan Botezătorul, Sf Trei Ierarhi

Calendar ortodox ianuarie 2024. Dintre sărbătorile de mai mică importanță amintim Sânpetrul Lupilor, pe data de 16 ianuarie, şi Filipii de iarnă, care sunt sărbătoriţi timp de trei zile, începând cu 29 ianuarie şi până pe 31 ianuarie.

Calendar ortodox 1 ianuarie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Vasile

Deşi nu există tradiţii şi superstiţii dedicate acestui mare sfânt, există o varietate de tradiţii şi superstiţii dedicate primei zile din an. Astfel, există credința că, în această zi, se înnoiesc toate, de aceea este bine ca oamenii să-şi pună un gând bun, ca să le meargă bine tot anul.

Se spune, de asemenea, că prima persoană care îți va trece pragul casei pe 1 ianuarie îți va influenţa tot anul. Este de preferat ca prima persoană care îți intră în casă să fie un bărbat, acesta fiind aducător de belșug. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond sau roşcat aduc ghinion în timp ce cele brunete aduc noroc. În plus, se crede că aşa cum este musafirul din ziua de Sfântul Vasile, bogat ori sărac, aşa va fi omul tot anul.

În prima zi a anului nu este bine să facem cheltuieli și nici să aruncăm lucruri din casă. Nici măcar gunoiul nu trebuie aruncat, căci există credința că, odată cu lucrul pe care-l dai afară din casă, dai afară şi norocul.

Calendar ortodox 6 ianuarie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Bobotează

Boboteaza reprezintă botezul în apa Iordanului a Mântuitorului de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul sărbătorii, dar și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe se sfințește aghiasma mare. Unii credincioși țin post pe 5 ianuarie pentru a fi feriți de boli și de alte necazuri, iar fetele nemăritate postesc ca să se mărite în cursul anului, potrivit alba24.ro.

De Bobotează, preotul merge cu Iordanul ca să sfinţească locuinţele. Potrivit unei superstiții, din ce direcție va stropi preotul cu busuiocul înmuiat în agheasmă, de acolo vor veni ploile de peste an.

Fetele care vor să-și găsească ursitul trebuie să ia de la preot o crenguță de busuioc sfințit și să-l pună noaptea sub pernă pentru a-l visa.

Calendar ortodox ianuarie 2024

Există, de asemenea, credința că, dacă în ajun de Bobotează, o fată nemăritată alunecă pe gheață, aceasta se va căsători în anul ce urmează.

Se spune că, în această noapte se deschid cerurile, iar celui care vede acest lucru, Dumnezeu îi împlinește dorințele.

Calendar ortodox 7 ianuarie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, iar nașterea lui a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Dar bătrânul Zaharia nu a crezut vestea dată de Arhanghel, astfel că a fost pedepsit cu muțenia până la botezul fiului său.

Misiunea Sfântului Ioan Botezătorul a fost aceea de a pregătit poporul pentru primirea Mântuitorului. Sfântul Ioan Botezătorul este protectorul pruncilor, el ferindu-i de rele, mai ales, având grijă să nu moară nebotezați.

Citeste si Românii au devenit mai chibzuiți! Cheltuielile cu mâncarea, cadourile și decorațiunile de Sărbători au scăzut cu 12%, în 2023, față de anul anterior

O tradiție specifică sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul este cea a stropitului cu apă sau cu zăpadă, pentru protecția împotriva bolilor în noul an.

Un alt obicei care se practică în această zi este cel al Iordănitului. După terminarea Sfintei Liturghii, tinerii stropesc fiecare om care iese din biserică urându-i sănătate și fericire, iar oamenii „iordăniți” îi răsplătesc pe urători cu bani. De altfel, din bătrâni există credinţa că, de Sfântul Ioan, e bine ca fiecare om să fie stropit cu agheasmă ca să fie ferit de boli.

Calendar ortodox 16 ianuarie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Sânpetrul Lupilor

Pe 16 ianuarie, este prăznuit Sfântul Petre de iarnă (cel Şchiop), care deschide Anul Lupului, ce cuprinde Filipii de iarnă, Filipii de toamnă şi Sf. Andrei, potrivit superstitii.ro. Se crede că cine nu respectă ziua de 16 ianuarie va fi pedepsit de divinităţile meteorologice ale miezului iernii pastorale, Fulgerătoarele, cu fulgere, tunete şi viscole, iar lupii îi vor ataca gospodăria.

Calendar ortodox 30 ianuarie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Sfinții Trei Ierarhi

Sfinții Trei Ierarhi – Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur – patronează instituţiile de învăţământ teologic ortodox din întreaga lume. Se spune că în această zi se schimbă vremea. Această zi trebuie respectată pentru fericirea fetelor şi pentru a nu orbi.

Calendar ortodox 29-31 ianuarie 2023. Tradiţii şi superstiţii de Filipii de iarnă

La 31 ianuarie sunt Filipii de iarnă, ultima dintre cele trei zile ale lupului, consacrată patronului ei, Filip Şchiopul. Una dintre cele mai importante superstiții care privesc ultima zi a lunii ianuarie este cea referitoare la sare. Aceasta trebuie asucnsă să nu ia cineva din ea, căci e rău de lupi şi de pagubă.

Citeste si Prognoza meteo Accuweather actualizată. Cum va fi vremea în ianuarie și februarie 2024

Calendar Creștin Ortodox ianuarie 2023

Luna ianuarie are 31 de zile, ziua are 10 ore, iar noaptea are 14 ore.

  • 1 D (†) Tăierea împrejur cea după trup a Domnului; †) Sf. Ier. Vasile cel Mare, arhiep. Cezareei Capadociei și mama sa Sf. Emilia, Duminica dinaintea Botezului Domnului (Botezul lui Ioan) – Nu se fac nunți
  • 2 L Înainte-prăznuirea Botezului Domnului; Sf. Ier. Silvestru, ep. Romei; Sf. Cuv. Serafim de Sarov – Nu se fac nunți
  • 3 M Sf. Prooroc Maleahi; Sf. Mc. Gordie – Nu se fac nunți
  • 4 M Soborul Sf. 70 de Apostoli; Sf. Cuv. Teoctist din Siciliei; Sf. Cuv. Apolinaria – Nu se fac nunți
  • 5 J Sf. Mc. Teopempt și Teonas; Sf. Cuv. Sinclitichia (Ajunul Botezului Domnului) – Post negru. Nu se fac nunți
  • 6 V (†) Botezul Domnului (Boboteaza – Dumnezeiasca Arătare) – Nu se fac nunți
  • 7 S † Soborul Sf. Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului (Sâmbăta după Botezul Domnului)
  • 8 D Sf. Cuv. Gheorghe Hozevitul; Sf. Cuv. Domnica. Duminica după Botezul Domnului
  • 9 L Sf. Mc. Polieuct; Sf. Ier. Petru, ep. Sevastiei
  • 10 M Sf. Ier. Grigorie, ep. Nyssei; †) Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești; Sf. Ier. Dometian, ep. Melitenei;
  • 11 M † Sf. Cuv. Teodosie, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie – Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți
  • 12 J Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia
  • 13 V †) Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, ep. din Nisibe; – Post. Nu se fac nunți
  • 14 S Odovania praznicului Botezului Domnului; Sf. Cuv. Mc. din Sinai și Rait; Sf. Nina, luminătoarea Georgiei;
  • 15 D Sf. Cuv. Pavel Tebeul și Ioan Colibașul l Duminica a XXIX-a după Rusalii a celor 10 leproși)
  • 16 L Cinstirea lanțului Sf. Ap. Petru; Sf. Mc. Danact citețul
  • 17 M †) Sf. Cuv. Antonie cel Mare; Sf. Cuv. Antonie cel nou de la Veria.
  • 18 M † Sf. Ier. Atanasie și Chiril, arhiep. Alexandriei – Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți
  • 19 J Sf. Cuv. Macarie cel Mare și Macarie Alexandrinul;Sf. Ier. Marcu, mitr. Efesului; Sf. Mc. Eufrasia
  • 20 V †) Sf. Cuv. Eftimie cel Mare; Sf. Mc. Eusebiu, In, Pin și Rim – Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți
  • 21 S Sf. Cuv. Maxim Mărt.; Sf. Mc. Neofit; Sf. Mc. Agnia din Roma
  • 22 D Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul Duminica a XXXII-a după Rusalii a lui Zaheu
  • 23 L Sf. Sfințit Mc. Clement, ep. Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sf. Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic
  • 24 M Sf. Cuv. Xenia din Roma; Sf. Xenia din Sankt Petersburg – Ziua Unirii Principatelor Române
  • 25 M †) Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiep. Constantinopolului; †) Sf. Ier. Bretanion, ep. Tomisului – Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți
  • 26 J †) Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitr. Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan
  • 27 V † Aducerea moaștelor Sf. Ier. Ioan Gură de Aur; Sf. Marciana – Dezlegare la ulei și vin. Nu se fac nunți
  • 28 S Sf. Cuv. Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul
  • 29 D Aducerea moaștelor Sf. Sfințit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei Duminica a XVII-a după Rusalii
  • 30 L †) Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur; Sf. Sfințit Mc. Ipolit, ep. Romei
  • 31 M Sf. Doctori fără de arginți Chir și Ioan
Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Muncii
Veste bună pentru o anumită categorie de vârstnici. Au fost alocați 370 de milioane de lei. Anunț ...
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ceasuri de peste 44 de miliarde de dolari
Explozie a pieţei de ceasuri de lux SH şi în România. Pe plan mondial, în 2023 s-au tranzacţionat ...
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație din România nu îi pregătește pe tineri pentru viitor. Care sunt soluțiile
15% dintre membrii Generației Z lucrează în domenii care nu li se potrivesc. Sistemul de educație ...
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la concurs
Mineritul n-a murit în România. Peste 300 de locuri de muncă în minele Lonea și Lupeni, scoase la ...
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
94% dintre români au consumat suplimente alimentare în ultimele 12 luni. Datele unui nou studiu
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, creat de Trump special pentru el. Se caută „revoluţionari libertarieni cu un IQ foarte mare”
Elon Musk recrutează pe X personal pentru „Departamentul de Eficienţă Guvernamentală”, ...
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
O nouă taxă pentru români. De când va fi introdusă și cine va trebui s-o plătească
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului profesional
Campus ultramodern în județul Argeș, într-un proiect care își propune revoluționarea învățământului ...
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 de hectare de aluni
Alunele cultivate în România ar putea ajunge în Nutella. Planul unui antreprenor local de a avea 1.000 ...
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA în 2024. Zona Euro, sub presiunea agresivității tarifelor impuse de SUA
Analiză XTB. De ce scade euro şi de ce bubuie bitcoin de când Trump a câştigat alegerile din SUA ...
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Un alt colos economic intră în insolvență, zguduind piața și afectând sectoare cheie
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Schimbare în legislația ITP 2024. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte regulile. A fost complet interzis
De la 1 ianuarie 2025, nu se va mai găsi în niciun magazin. Producătorii sunt obligați să respecte ...
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
De ce factoringul devine soluția preferată de finanțare pentru tot mai multe afaceri?
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Românii cu credite bancare vor plăti rate mai mari, după ce indicele ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Iohannis dă undă verde pentru achiziția a 32 de avioane stealth F-35!
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
Bitcoin atinge noi maxime istorice după victoria lui Trump
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul de schi
La Poiana Brașov au pornit tunurile de zăpadă artificială. Pârtiile sunt pregătite pentru sezonul ...