- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Calendar ortodox iunie 2024. Ce mari sărbători vor fi luna viitoare

25 May, 17:55 • Bumbeneci Diana
Calendar ortodox pentru iunie 2024. Câte sărbători sunt cu cruce roșie și ce Sfinți vor fi celebrați luna următoare.
Calendar ortodox iunie 2024. Ce mari sărbători vor fi luna viitoare

Este de notorietate faptul că luna iunie este una dintre lunile cu cele mai multe sărbători importante, conform calendarului ortodox. Iată ce sărbători sunt trecute cu o cruce roșie.

Calendar ortodox iunie 2024

Luna iunie este cunoscută în popor și sub denumirea de Cireșar, fiind astfel luna în care cireșii încep să înflorească. Aceasta este prima lună după cea în care s-a celebrat Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, iar pe parcursul lunii iunie, credincioșii prăznuiesc mai multe evenimente religioase importante, trecute alături de o cruce roșie în calendarul ortodox.

Luna iunie 2024 este marcată de cinci sărbători cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox. Acestea sunt considerate unele dintre cele mai importante sărbători ale lunii. Pe lângă acestea, mai există și șase sărbători cu cruce neagră. Aceste sărbători de cruce roșie subliniază momentele esențiale ale credinței ortodoxe în această lună.

Prima sărbătoare ce o să fie prăznuită în calendarul ortodox al lunii iunie este Înălțarea Domnului sau Ziua Eroilor, celebrată la data de 13 iunie, la 40 de zile din momentul în care a avut loc Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, fiind totodată una dintre cele mai mari sărbători din an.

Pogorârea Sfântului Duh este a doua sărbătoare celebrată în luna iunie sau Cireșar, aceasta fiind prăznuită la 10 zile de la momentul în care este pomenită Înălțarea Domnului sau la 50 de zile de la Învierea Mântuitorului, la data de 23 iunie.

Alături de această sărbătoare, credincioșii observă în calendarul ortodox pentru luna iunie că și ziua de 24 iunie 2024 este trecută alături de o cruce roșie.

Ultimele sărbători cu cruce roșie din luna iunie 2024

Pe 29 iunie 2024, se vor comemora Sfinții Apostoli Petru și Pavel, aceasta fiind una dintre ultimele sărbători cu cruce roșie din luna iunie. Următoarea zi, 30 iunie, este dedicată Soborului celor 12 Apostoli, încheind astfel seria sărbătorilor importante ale lunii iunie, conform informațiilor de pe crestinortodox.ro.

Când pică Rusaliile în 2024

Rusaliile, cunoscute și ca Pogorârea Sfântului Duh, se sărbătoresc la 50 de zile după Paște. În 2024, Paștele a avut loc pe 5 mai, ceea ce înseamnă că Rusaliile vor fi celebrate pe 23 iunie 2024. Această sărbătoare cade întotdeauna duminica și este urmată de o zi liberă legală luni, oferind românilor oportunitatea unei mini-vacanțe de trei zile, de sâmbătă, 22 iunie, până luni, 24 iunie.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, fiind considerat o binecuvântare pentru părinții săi, care au cerut neîncetat ajutorul divin pentru a avea un copil. Cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus Hristos, Ioan Botezătorul a venit pe lume. Mare parte din viața sa și-a petrecut-o în pustie, ducând un trai auster până când a primit porunca de a începe predica, conform pravila.ro.

Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel pe 29 iunie

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, prăznuiți pe 29 iunie, sunt venerați ca „căpeteniile apostolilor” sau „stâlpii cei neclintiți ai Bisericii”. Prin misiunea lor, creștinismul s-a răspândit în întreaga regiune a Mediteranei. În 2024, postul dedicat acestora începe pe 26 iunie și se încheie pe 28 iunie, cu o zi înainte de celebrarea Sfinților Petru și Pavel.

Citește azi și: Fonduri nerambursabile de 50.000 de euro pentru fiecare român. Cum poți primi banii

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult