Luna octombrie are 31 de zile, iar prima zi începe cu o mare sărbătoare în calendar ortodox octombrie 2024: Acoperământul Maicii Domnului. În zilele ce vor urma vor fi și alte sărbători de mare interes pentru creștinii ortodocși de pretutindeni.
Conform calendar ortodox octombrie 2024, pe data de 1 octombrie este Acoperământul Maicii Domnului, sărbătoare marcată cu cruce roșie.
Sărbătoarea amintește o minune care a avut loc la Constantinopol în secolul al IX-lea: apariția Sfintei Fecioare Maria în fața ascetului Andrei și celebrează protecția oferită creștinilor de Maica Domnului. Ziua prăznuirii acestei sărbători este 1 octombrie (sau 14 octombrie în bisericile ce folosesc calendarul iulian).
Pe data de 2 octombrie este Sfântul Ciprian, însă sărbătoarea nu este marcată cu cruce. Mai departe, în calendar ortodox octombrie 2024, regăsim pe 5 octombrie, sâmbătă, sărbătoare cu cruce neagră, și anume: Sfânta Haritina; Sfinții Daniil și Misail de la Mânăstirea Turnu.
Și luni, 7 octombrie, ziua este marcată de cruce neagră, fiind Sfinții Serghie și Vah. Duminică, pe 13 octombrie este mare sărbătoare trecută în calendar ortodox octombrie 2024: Aducerea moaștelor Sfântului Apostol Andrei la Iași; Sfinții Mucenici Carp, Papil, Agatodor și Agatonica – Ap. Galateni II.
Luni, pe 14 octombrie, creștinii ortodocși sunt în zi de mare sărbătoare de interes național: Sfânta Cuvioasă Parascheva.
Încep pregătirile pentru marea sărbătoare religioasă a Moldovei. Moaştele Sfântului Pantelimon vor fi aduse de pe Muntele Athos şi vor depuse la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde, în 10 zile, începe pelerinajul religios de Sfânta Parascheva.
Moaştele Sfintei Cuvioase vor fi scoase din Catedrală, în cadrul unei procesiuni, şi vor fi aşezate într-un baldachin amenajat în curtea lăcaşului de cult. Acolo va fi ținuta racla cu moaşte până în 15 octombrie.
În ziua pomenirii Sfintei, 14 octombrie, slujba va fi săvârşită afară şi va putea fi urmărită și de la distanţă, pe câteva ecrane de mari dimensiuni, amplasate în mai multe locuri din centrul Iaşiului.
Mai apoi, pe 18 octombrie se celebrează Sfântul Apostol și Evanghelist Luca, sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendar.
Luni, pe 21 octombrie este cruce neagră în calendar, fiind Sfinții Mărturisitori Ardeleni, iar pe 26 și 27 octombrie sunt alte două mari sărbători din an, de importanță majoră, ambele marcate cu cruce roșie. Pe 26 este Sfântul Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, iar pe 27 este celebrat † Sfantul Dimitrie Basarabov – Ap. Efeseni II.
Sărbătorile din luna octombrie se încheie luni, pe 28 octombrie, cu Sfântul Iachint de Vicina, sărbătoare marcată cu cruce neagră în calendar.
Citește și: Sondaj CURS. Pe cine ar vota românii dacă alegerile ar avea loc duminică