- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Caloriferele aerisite corect te ajută să plătești facturi mai mici cu 10-15% la facturi la iarnă! Cum se face aerisirea cu o simplă şurubelniţă

11 Oct, 11:40 • Dobran Viorel
Facturile explodeaza la iarnă, iar Comisia Europeană vrea să ne lase fără plafonare. Iarna aceasta românii riscă să plăteasca sume uriașe la energie și gaze, dar şi la întreţinere, astfel că este necesar să avem calorifere funcţionale la capacitate maximă pentru a nu împovăra bugetul familial.
Caloriferele aerisite corect te ajută să plătești facturi mai mici cu 10-15% la facturi la iarnă! Cum se face aerisirea cu o simplă şurubelniţă

Caloriferele sunt extrem de importante în sistemul de încălzire al unei locuinţe, fie că este centralizat, cu centrală termică individuală  sau pe tot blocul. Toți consumatorii vor fi obligaţi să aibă repartitoare invididuale la calorifere, spune Legea eficienței energetice, după ce termenul a fost prorogat de cinci ori în ultimii 16 ani. Amenda este între 500 și 1.000 de lei. Problema este că doar asociațiile de proprietari pot încheia contracte cu furnizorii de repartitoare, iar consumatorii care vor să-și monteze astfel de echipamente de contorizare individuală nu pot face nimic dacă în cadrul asociației se decide să nu se facă aceste investiții.

Mai mult, pentru a funcționa corect sistemul de încălzire în sezonul rece și pentru a plăti mai puțin la facturi iarna aceasta, este important să aerisim caloriferele. Vara, apa din instalația de încălzire poate să se piardă prin îmbinări, iar în locul apei pierdute va rămâne aer, care împiedică buna funcționare a sistemului.

Aerisirea caloriferelor trebuie făcută anual înainte de sezonul rece, la câteva zile după ce instalația de încălzire a fost a fost pornita, dacă este vorba de sisteme proprii de încălzire. În cazul caloriferelor racordate la sistemul de termoficare centralizat, aerisirea caloriferelor se poate face în momentul încărcării sistemului cu agent, când au loc probe la sistemul de încălzire.

Aerisirea caloriferelor poate fi realizată și la nevoie, atunci când apar semne că acestea nu mai funcționează corespunzător.

Caloriferelel se încălzesc parțial și există porțiuni reci pe suprafața lui. De exemplu, caloriferul încălzește doar sus și este rece jos. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este legat de bulele de aer ce rămân în calorifer și care nu permit încălzirea în mod uniform deoarece, pe timpul verii, apa nu a mai circulat prin instalație. Ca urmare, încăperile nu mai sunt încălzite la capacitate maximă.

Alt beneficiu este legat de utilitatea economică. Dacă există probleme și caloriferul nu se încălzește uniform, atunci acesta va trebui să funcționeze mai mult timp pentru a încălzi încăperile, iar factura la utilități va crește.

Odată ce acestea au fost aerisite, agentul termic va circula prin calorifere integral și încăperile se vor încălzi rapid, se arată pe un site de specialitate.

Cum se face aerisirea corectă pentru a avea calorifere funcţionale 100%

Oprește centrala termică – în cazul în care deții centrală proprie. Apoi trebuie încărcată instalația până când presiunea de la nivelul caloriferelor (când sunt reci) să fie peste 1,5 bar. Centrala poate fi aerisită cu ajutorul aerisitorului automat.

Anumiți consumatori care și-au montat repartitoare la calorifere plătesc mai mult decât cei fără repartitoare. Un fost director RADET vine cu explicații

Oprește robineții tur și retur – mai întâi trebuie închis robinetul tur (superior), ca să nu crească presiunea în calorifer, apoi robinetul retur (inferior). Închiderea robineților oprește alimentarea cu apă. Dacă sunt robineți cu cap termostat, aceștia pot fi opriți urmărind gradația.

Așază sub calorifer (sub ștuțul aerisitorului) un vas pentru colectarea apei care va fi evacuată în timpul procesului de aerisire.

Deschide robinetul de aerisire folosind cheia sau o șurubelniță. În acest moment apa va începe să iasă din calorifer, inițial cu întreruperi deoarece iese împreună cu aerul.

Deschide treptat și robinetul de retur, atunci când apa începe să curgă cu aer, pentru a elibera presiunea din calorifer. Vei ști că aerul a fost eliberat în totalitate în momentul când apa va curge lin.Închide robinetul de aerisire în momentul în care apa curge lin pentru a echilibra presiunea. Deschide apoi și robinetul de tur la maximum. În acest moment aerisirea caloriferului este făcută și poți trece la etapa de testare, mai scrie sursa citată.

Când trebuie aerisit caloriferul:

– Caloriferul se încălzește parțial și există porțiuni reci pe suprafața lui.

– Apar zgomote în interiorul caloriferelor, din cauza aerului care nu a fost eliminat.

– Au fost făcute recent reparații la centrala termică.

Ajutor de încălzire pentru iarna 2024-2025: Vouchere de 500 de lei pentru pensionari. Documente necesare

Facturile pot scădea dacă avem calorifere funcţionale 100%

Există şi alte modalităţi de a evita facurile uriaşe în afară de a elimina aerul din calorifere. Pentru a sprijini persoanele afectate de creșterea facturilor la energie în iarna 2024-2025, autoritățile oferă vouchere de 500 de lei pentru încălzirea locuinței. Ajutorul este acordat categoriilor de persoane cu venituri mici, printre care și pensionarii, care se confruntă cu probleme în acoperirea costurilor la facturile pentru gaze, energie electrică sau alte surse de încălzire.

Pensionarii care au o anumită pensie și îndeplinesc câteva condiții simple. De menționat este faptul că în fiecare an este alocat un buget pentru acoperirea unor costuri la încălzire pentru iarnă. Aceste ajutoare sunt date în funcție de veniturile membrilor care locuiesc la un domiciliu. Ajutorul crește procentual, în funcție de pensia sau venitul pensionarului în cauză.

Toți românii care au calorifere trebuie să se conformeze la Legea Eficienței Energetice: „Dacă termenul de 31 decembrie 2023 nu se respectă, următorul pas este…

Astfel, cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinței, în funcție de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, este:

-între 25 lei – 250 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale;
-între 50 lei – 500 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie electrică;
-între 32 lei – 320 lei pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței combustibili solizi şi/sau petrolieri;
-procent cuprins între 10-100% din valoarea consumului lunar pentru consumatorii vulnerabili care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică în sistem centralizat.

Ce acte sunt necesare pentru ajutorul de încălzire

În ce privește cuantumul suplimentului pentru energie, în funcție de sistemul de încălzire utilizat prin raportare la venituri, acesta este:

-30 lei/lună pentru consumul de energie electrică;
-10 lei/lună pentru consumul de gaze naturale;
-10lei/lună pentru consumul de energie termică;
-20 lei/lună pentru consumul de combustibili solizi şi/sau petrolieri.

Prin urmare, pensionarii cu venituri mici pot beneficia de acest ajutor de 500 de lei la încălzire. Pentru a beneficia de această facilitate, este necesară depunerea unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere, alături de documente justificative.

Mai este necesară o copie de pe factura de energie termică, gaze naturale sau energie electrică, în funcție de sursa de încălzire folosită.

Tags: