A fost aprobat Proiectul de Lege de către Camera Deputaților care va reglementa utilizarea făinii de insecte în producția de alimente și modul în care aceste produse vor fi etichetate și comercializate.
Legea se referă la „alimente noi autorizate”, conform normelor Uniunii Europene, precizând utilizarea specifică a larvelor de vierme galben de făină (nr. 169/2022), a larvelor de gândac de făină (nr. 58/2023), a greierului de casă (nr. 5/2023) și a lăcustei călătoare (nr. 1.975/2021) în conformitate cu regulamentele europene.
Ai putea fi interesat și de: Legea pensiilor afectează o categorie de români. Scrisoare deschisă trimisă premierului și parlamentarilor
Acest proiect de lege are ca și obiectiv principal interzicerea operatorilor economici de a utiliza alimentele noi autorizate în producția de produse alimentare înscrise în Registrul Național al Produselor Tradiționale și Registrul Național al Rețetelor Consacrate pe teritoriul României. Mai mult decât atât, este interzisă prepararea, etichetarea și comercializarea produselor care conțin făină de insecte sub denumirea inițială.
Sunt impuse utilizările denumirilor legale în contextul denumirea produselor, curente sau descriptive care să poată indica prezența insectelor, indiferent de procentul acestora în produsul final. De asemenea, pe etichete trebuie să fie menționate specific denumirile de vierme galben de făină, gândac de făină, greier de casă și lăcustă călătoare, însoțite de avrtismente cu privire la posibilele reacții alergice, conform bugetul.ro.
Este foarte important de menționat că produsele care conțin insecte autorizate sunt nevoite să fie expuse separat în magazine, iar comercianții sunt obligați să ofere informații clare și vizibile despre conținutul de insecte al acestora.
În contextul vânzărilor online, atenționările cu privire la conținutul de insecte trebuie să fie disponibile înainte de finalizarea comenzii, fie pe platforma de vânzare online, fie pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în materialele publicitare. Aceleași reguli de informare trebuie respectate și în restaurante sau la livrările la domiciliu.
Nerespectarea regulilor de informare a consumatorilor în legătură cu conținutul de insecte dintr-un produs alimentar poate duce la amenzi între 10.000 și 100.000 de lei.
Acest proiect legislativ adoptat de Parlament asigură consumatorilor informații clare despre produsele alimentare care conțin făină provenită din insecte și stabilește regulile utilizării acestora în industria alimentară. Normele impuse interzic adăugarea făinii de insecte în produsele tradiționale și impun afișarea detaliilor despre conținutul de insecte atât pe etichetele produselor, cât și în mediul online în cazul vânzărilor online. Documentul va fi promulgat de către șeful statului și ulterior publicat în Monitorul Oficial, notează dcbusiness.ro
Ai putea fi interesat și de: Alegeri 2024. A fost stabilită data pentru alegerile locale! Discuțiile continuă pentru parlamentare și prezidențiale