Numărul tot mai mare de studenți care merg să învețe la cele mai importante universități din România a dus la apariția unei situații fără precedent. Căminele au devenit neîncăpătoare, astfel că universitățile nu mai pot onora cererile de cazare pentru începerea anului universitar 2024-2025, potrivit bugetul.ro.
Politehnica București, Universitatea de Vest din Timișoara și Universitatea din Oradea au mai multe cereri de cazare pentru începerea anului universitar 2024-2025 decât locuri de cazare.
Bugetul Ministerului Educației va primi 40 milioane de lei din fondul de rezervă pentru a finaliza aceste lucrări precum și alte 30 de cămine studențești din țară.
Te-ar putea interesa și: Transformarea căminelor pentru persoane vârstnice. De la afaceri profitabile la întreprinderi sociale centrate pe îngrijire și comunitate
foto: cămine studențești
A crescut numărul solicitărilor de cazare în căminele studențești, iar acestea nu mai pot face față cererilor.
„Datorită solicitărilor mari de cazare la începutul fiecărui an universitar făcute de studenții anului I, studenții cazați din ceilalți ani, studenții admiși prin diverse programe de învățământ (Erasmus+Erasmus Mundus etc.), se produce o suprapopulare a căminelor studențești. În aceste condiții numărul de studenți cazați în cămin depășește numărul normat de cazare al căminelor.
Căminele actuale oferă în prezent condiții minime pentru studenți, mai ales în ceea ce privește spațiile de studiu. În prezent, lipsa spațiilor de cazare moderne oferite de universități conduce la necesitatea închirierii de locuințe de piață de către studenți și astfel costurile plătite de aceștia sunt foarte ridicate”, se arată în nota de fundamentare.
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri, 21 august, că Guvernul va oferi bani către Ministerul Educației, pentru a suplimenta locurile.
„În zona universitară, sprijinim Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea din Oradea, precum și Politehnica București pentru finalizarea lucrărilor la căminele studențești. Ministerul Educației va primi în plus 40 de milioane de lei necesari pentru continuarea investițiilor în extinderea spațiilor de cazare și de învățământ”, a declarat premierul.
Nota de fundamentare precizează că banii oferiți pentru suplimentarea bugetului vor fi folosiți pentru extinderea spațiilor studențești.
„În Programul de Investitii al Ministerului Educației, anexa la Legea bugetului de stat pe anul 2024, este cuprins un număr de 7 camine studentești aflate în diferite stadii de execuție și ale căror lucrări este necesar a se finaliza în perioada imediat următoare deoarece instituțiile respective nu pot onora cererile de cazare pentru începerea anului universitar 2024-2025. Printre aceste instituții se regasesc Universitatea de Vest din Timisoara, Universitatea din Oradea, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica din București etc”, se precizează în nota de fundamentare.
Te-ar putea interesa și: Studenţii îşi găsesc tot mai greu o locuinţă cu chirie: „Nici nu apucam să mă leg la şireturi, că mă sunau să anuleze vizionarea”