Proiectul de Lege privind regimul juridic al plantei canabis, al preparatelor și al substanșelor care conțin canabis a fost dezbătut în Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Acest proiect a mai fost inițiat o dată în anul 2019, însă a fost lăsat „în sertare”, a spus ziare.com.
Legea aflată în Parlament prevede normele privind cultivarea, producerea, fabricarea, depozitarea, comerţul, distribuţia, transportul, deținerea, oferirea, transmiterea, intermedierea, achiziţionarea, utilizarea și tranzitul pe teritoriul naţional, în scop medical, ale plantelor de canabis și ale substantelor preparate pe baza acestor plante, potrivit Legii 339/2005.
Ministerul Agriculturii se află în colaborare cu Agenția Națională și de comun acord stabilesc condițiile și criteriile de cultivare și utilizarea plantei canabis în scopuri medicale.
Ministerul Agriculturii au menționat că producătorii vor avea nevoie de autorizație pentru a putea să cultive plante de canabis. Ei adaugă că, cultivarea se va face numai dacă este folosit în scopuri medicale sau în cercetare științifică, însă numai cu aprobarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Cultivarea fără autorizație indiferent de scopul de utilizare urmărit, este complet interzisă.
Plantele de canabis, substanţele și preparatele ce conţin canabis pot fi prescrise pacienţilor doar de medicii specialişti titulari ai autorizaţiei de liberă practică.
Proiectul îi are în vedere că pacienții grav bolnavi vor putea să beneficieze de tratament cu canabis.
„Din perspectiva impactului social, se apreciază că prezentul proiect de act normativ va aduce beneficii considerabile și chiar o șansă la viaţă pacienților diagnosticaţi cu cancer, HIV/SIDA, epilepsie, Alzheimer, artrită, sindromul Tourette, Crohn, contribuind la îmbunătățirea sistemului de sănătate publică prin introducerea pe piață a unor preparate”, se arată în lege.
Alte articole: Țara din Europa care legalizează canabisul! Peste un milion de români locuiesc acolo