Cancelarul Olaf Scholz a vorbit miercuri înainte de Consiliului European de la Bruxelles, despre aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, dar și despre interesele Germaniei și ale Europei în ceea ce privește aderarea la Uniunea Europeană a țărilor din Balcanii de Vest, potrivit digi24.ro.
Olaf Scholz a salutat relansarea discuțiilor cu cele șase țări din Balcanii de Vest privind aderarea la UE, dar și decizia din această săptămână de a acorda Bosniei statutul de țară candidat.
„Este în interesul nostru german și european ca restul Balcanilor să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Olaf Scholz.
Totodată, Cancelarul German a lăudat decizia de a permite Croației să se alăture Spațiului Schengen și a spus că Bulgaria și România ar trebui „să urmeze în curând”.
Votul negativ al Austriei cu privire la România, în ecuția „Schengen”, a creat un mare scandal, dar și o mulțime de scenarii care să explice motivele deciziei oficialilor de la Viena. Cea mai recentă ipoteză, de-a dreptul scandaloasă, provine de la un cercetător român stabilit în Austria.
Austriecii au recurs la toate metodele posibile pentru a bloca aderarea României la Spațiul Schengen, susține Daniela Pisoiu, cercetător stabilit la Viena. Într-un interviu oferit pentru Adevărul, politologul a precizat că liderii politici din Austria nu s-au ferit să utilizeze chiar și fake news-ul pentru a sancționa țara noastră. Așadar, cancelarul austriac nu putea fi înduplecat sub nicio formă de politicienii de la București.
Daniela Pisoiu, cercetător la Institutul Austriac pentru Afaceri Internaționale, susține că strategia politicienilor de la Viena face parte dintr-un plan meschin ce s-ar putea întoarce împotriva cancelarului Karl Nehammer, care este contestat inclusiv în interiorul partid, OVP, măcinat de tensiuni.
„Partidul său a fost implicat în diverse scandaluri, unele de amploare, prima dată cu partenerul de coaliție. După aceea au apărut certuri inclusiv în interior. E o dispută între o grupare ce ține de programul ăsta al lor actual și mai sunt ceilalți care sunt de modă veche, tradiționali, ce țin de valori creștin-democrate.
Acum e interesant la legile astea locale, partidul local, ramura locală s-a dezis cumva de conducerea de la nivel național, dat fiind toate scandalurile care sunt”, a declarat Pisoiu, pentru sursa citată.
OVP, partidul lui Karl Nehammer, continuă să se scufunde, atenționează cercetătorul. Totul a culminat cu o serie de reforme și legi respinse de Curtea Europeană de Justiție.
„Cei de modă veche sunt împotriva veto-ului, toți parlamentarii europeni din partidul asta sunt pentru intrarea României și Bulgariei, deci nu vorbim despre o țară, nici măcar despre un guvern, nici măcar despre un partid.