Uniunea Europeană susține că Instrumentul EU Digital Identity Walle (portofelul digital) este conceput ca o metodă eficientă și sigură pentru ca cetățenii și întreprinderile europene să își autentifice identitatea, utilizând ID-ul lor digital atât în ceea ce privește interacțiunile dintre sectorul public, cât și pentru cel privat, scrie Bugetul.ro.
Oamenii au posibilitatea de a stoca diferite documente digitale în acest portofel, de la acreditări academice la treceri de transport, și le pot utiliza pentru a se conecta la platforme private, cum ar fi rețelele sociale.
Această abordare este mai sigură și mai accesibilă în comparație cu gestionarea numeroaselor parole. Așa cum sunt folosite aplicațiile de carduri digitale bancare sau de carduri digitale de fidelizare la anumiți comercianți, smartphone-urile vor putea garanta legitimarea corectă a utilizatorilor în relația cu autoritățile și nu doar atât. Totuși, este important de precizat că folosirea acestui instrument nu va fi obligatorie.
„E absolut o opțiune. Va exista în continuare posibilitatea să mergi la ghișeu, dacă te simți mai confortabil cu a merge la ghișeu și a sta la coadă, e în continuare posibil lucrul ăsta, dar pentru cei care vor să aibă o viață mai ușoară și au încredere în această tehnologie vor avea această posibilitate să acceseze toate serviciile publice ale statului direct pe telefon. Și cred că e un avans major pentru noi ca societate, pentru că practic vom elimina cozile la ghișee”, a declarat Alin Mituța pentru Antena 3 CNN.
Citește și: Trei criptomonede cu potențial de creștere de 100 de ori. Investitorii se înghesuie să le cumpere
Pentru a utiliza acest portofel este nevoie să vă creați un cont de utilizator conectat la documentele oficiale. Portofelul digital va fi emis ulterior, utilizat și revocat în mod complet gratuit. Tranzacțiile din portofelul digital vor fi disponibile atât în mediul online, cât și în cel offline, iar cetățenii vor putea controla informațiile pe care le partajează. Obiectivul Uniunii Europene este ca, până în anul 2030, cel puțin 80% dintre europeni să folosească identitatea digitală pentru serviciile publice esențiale.