Primul Lot al Autostrăzii Moldovei (A7) are șanse să fie terminat chiar „la jumătatea anului viitor”, după cum susține Guido Retter, directorului companiei RETTER, care lucrează pe lotul Ploiești (Dumbrava) – Mizil.
Asocierea Pizzarotti – Retter a dat undă verde pentru debutul lucrărilor pe lotul cu o lungime de 21 km în vara anului trecut, acum a ajuns la 30% execuție, iar termenul de finalizare este stabilit pentru septembrie 2024. Inițial, contractul avea o durată de 20 de luni, până în aprilie 2024, dar Asocierea a primit o extensie de 5 luni ca urmare a problemelor cauzate de pânza de apă freatică și gropile de împrumut (Studiu de Fezabilitate Consitrans).
Guido Retter, directorul constructorului, a explicat în acest context că pe șantier se lucrează non stop cu peste 240 de utilaje și că presiunea din calendarul PNRR este enormă.
„Pentru Grupul Retter, această autostradă este o provocare. Fiind în pachetul PNRR, presiunea este enormă. Înseamnă o organizare a muncii pentru execuție 24 h din 24. Putem să arătăm bună organizare și cum se poate face o autostradă. Sunt sigur că până la mijlocul anului viitor putem închide acest proiect. Acum avem în șantier peste 240 de utilaje”, afirmă Guido Retter.
Pe lotul 2 Mizil – Pietroasele lucrează Asocierea TRACE (Bulgaria) – CONI (Constructor din Prahova). Lotul are o lungime de 28 de kilometri lucrările sunt mult întârziate, mai ales pe secțiunea bulgarilor (23%). Pentru moment, termenul din contract rămâne aprilie 2024, dar lucrările s-ar termina, mai degrabă la toamnă. Pe sectorul CONI se așterne primul start de asfalt, arată cele mai recente imagini publicate pe Canalul YouTube „Construim România”.
Pe Lotul 3 Pietroasele – Buzău, constructorul Nurol se avansează în proiect cu pași mult prea mici. Constructorul din Turcia a câștigat din nou, după reevaluare, contractul pentru execuția lotului 3 al Autostrăzii Moldovei (A7), însă redesemnarea Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere poate fi contestată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor chiar și după a patra serie de contestații la CNSC/Curtea de Apel București, ceea ce duce la o întârziere a promisiunilor făcute pentru acest lot, iar românii ar mai putea avea de așteptat până la finalizarea autostrăzii.
Cu toate acestea însă, până la finele anului 2024, CNAIR estimează ca UMB să finalizeze cel puțin două din cele patru loturi ale secțiunii Buzău – Focșani.
Vezi și: Măsură radicală a Guvernului. Prețurile la 14 alimente s-au redus. DOCUMENT