Pensiile românilor nu cresc, ci rămân la nivelul din noiembrie 2024. Punctul de pensie rămâne la valoarea de 81 lei. Nu se mai actualizează cu rata inflației nici pensiile speciale ale deputaţilor şi senatorilor, personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, membrilor Corpului diplomatic consular, a celor de la Curtea de Conturi, precum și cele militare, conform Ordonaţei Trenuleţ care a fost publicată în Monitorul Oficial chiar înainte de Anul Nou.
Marcel Ciolacu a precizat, luni, că măsurile din ordonanța trenuleț, prin care s-a amânat indexarea pensiilor până în 2026, ar putea genera resurse financiare fie pentru un sprijin one-off (n.a plată unică) pentru pensiile mici și medii, fie pentru indexarea pensiilor cu rata inflației în a doua parte a anului.
Ministrul Finanțelor a spus, la finalul ședinței, că vor fi făcute calcule, iar acestea vor fi comunicate după 20 ianuarie. „Nu mai putem să ne permitem derapaje”, a atenționat el.
„Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului”, a declarat Marcel Ciolacu.
Pensionarii își vor primi banii în două etape. Sunt cei care apelează la Poșta Română, care își primesc pensiile acasă în prima parte a lunii și cei care și le primesc pe card, pentru care vor intra la mijlocul lunii ianuarie. . În mod normal, cei care așteaptă poștașul ar trebui să-l primească acasă până pe 10 ianuarie 2025, însă există șanse ca poștașul să ajungă în anumite cazuri până spre 17 ianuarie, pentru că angajații de la ”stat” au parte de mai multe zile libere.
Ce program are Poșta Română la început de an
Poștașii încep să lucreze din data de 3 ianuarie 2025, după ce au avut liber de sărbători.
Citește și Bună dimineața, Schengen! Românii pot circula, din 1 ianuarie 2025, fără controale la frontieră
„Programul anunțat este în conformitate cu prevederile Codului Muncii și cele din Contractul Colectiv de Muncă 2024-2025, potrivit cărora prima si a doua zi de Crăciun, 1 și 2 ianuarie, precum și ziua de Bobotează și Sfântul Ioan sunt declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează”, a anunțat Poșta Română.