Biserica ortodoxă se bazează pe Calendarul Iulian pentru a stabili data Paștelui și, implicit, a celorlalte sărbători mobile. În urma acestor calcule, conform calendarului ortodox, Învierea Domnului va avea loc pe 5 mai în 2024, iar Înălțarea Domnului va fi sărbătorită la 13 iunie 2024.
În această zi de Înălțare, biserica evocă momentul în care Mântuitorul a fost înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor. După ce i-a dat binecuvântarea Apostolilor săi, doi îngeri au apărut și, în timp ce aceștia priveau, Iisus s-a ridicat în aer, fiind acoperit de un nor și devenind nevăzut pentru ochii oamenilor.
Înălțarea trupească la cer este un semn al faptului că omul este creat pentru veșnicie, deoarece Fiul se prezintă în fața Tatălui nu doar ca Dumnezeu, ci și ca Om, consolidând astfel credința creștină în mântuire și viață veșnică.
Tradiții de Înălțarea Domnului
De Înălțarea Domnului, creștinii ortodocși respectă o serie de tradiții și superstiții.
- În ziua Înălțării Domnului, oamenii se salută folosind cuvintele „Hristos s-a Înălțat!” și „Adevărat s-a Înălțat!”. În unele zone, credincioșii folosesc aceste formule timp de 10 zile.
- De Înălțare nu se coase, nu se țese și nu se croiește.
- În această zi nu se spală sub nici o formă!
- Conform tradiției, sărbătoarea are loc în fiecare an, la 40 de zile de la Învierea Domnului, într-o zi de joi.
- În această zi, creștinii ortodocși merg la biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie, aprind lumânări și se roagă.
- Înălțarea Domnului este o sărbătoare plină de tradiție și istorie. Astăzi, gospodinele vopsesc ouă pentru ultima dată în acest an. Vopseaua rămasă trebuie pusă la rădăcina unui pom.
- De Înălțare nu se fac treburi grele la câmp sau în gospodărie.
- Pe data de 13 iunie, nu ai voie să dai cu mătura.
- În ajun de Înălțare, gospodinele agață leuștean la porți și ferestre, pentru a ține strigoii la distanță.
- De Înălțare se vizitează mormintele celor adormiți, pentru a le aprinde lumânări.
În ziua de Înălțare, oamenii poartă frunze de nuc și leuștean la brâu, pentru că așa a avut și Isus Hristos când S-a înălțat la ceruri.
Ai mai putea citi: Evoluții neașteptate pe piața valutară. Analistul Adrian Măniuţiu: „Suntem într-o zonă de maxim istoric”