- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când poate fi văzută aurora boreală din nou în România! Oamenii de știință explică fenomenul

29 May, 10:43 • Alexe Raluca
Aurora boreală care a putut fi văzută de români în luna mai ar putea reapărea! Specialiștii explică faptul că pata solară ce a făcut ca fenomenul să fie vizibil și în alte zone alte lumii înafară de Polul Nord se va îndrepta din nou spre Pământ, în curând, și asta după ce Soarele va face o rotație completă în jurul propriei axe.
Când poate fi văzută aurora boreală din nou în România! Oamenii de știință explică fenomenul

Oamenii de știință transmit că aurora boreală va putea fi văzută din nou și în alte zone, spre bucuria admiratorilor acestui fenomen ce are loc, de obicei, la altitudini mult mai ridicate, deasupra Cercului Polar.

Citește și: Ministrul Energiei a anunțat ce decizie s-a luat cu privire la taxa pe soare. Sebastian Burduja: „Încurajăm fenomenul prosumatorilor”

Când poate fi văzută aurora boreală din nou în România

O dată la 27 de zile, Soarele face o rotație completă în jurul axei sale, după cum explică oamenii de știință. Pata solară care a produs aurora boreală din luna mai a dispărut din câmpul vizual al Pământului, dar nu a încetat să producă erupții solare. În data de 20 mai a cauzat o erupție solară clasificată ca fiind X12, cea mai puternică din septembrie 2017. A putut fi văzută de nava spațională Solar Orbiter a Agenției Spațiale Europene.

Pata solară AR3664/AR13664 va fi vizibilă iar de pe Pământ atunci când Soarele se rotește și va fi orientată către Terra în timpul fazei de Lună Nouă de pe 6 iunie. Un fizician de la National Solar Observatory (NSO) din Boulder, Colorado, Ryan French, spune că „se va alinia frumos. De îndată ce pata solară va începe să apară, vom intra în fereastra de oportunitate (pentru vizualizarea aurorelor)”.

Pata solară ar urma să mai apară la începutul lunii iunie. Când va ajunge în centrul Soarelui și va fi orientată direct către Pământ, e posibil ca Terra să fie lovită de erupțiile solare, lucru care ar putea duce la o altă manifestare de aurore boreale la altitudini joase.

„Este exact acolo unde a produs toate acele erupții mari. Dar, în teorie, dacă ai avea o erupție suficient de mare, chiar dacă se află în stânga centrului soarelui, am putea totuși vedea marginea acelui impact”, a mai adăugat fizicianul.

Citește și: Suma incredibilă pe care trebuie să o scoți din buzunar dacă vrei să vezi Aurora Boreală! Unde pot fi admirate luminile nordului în toată splendoarea lor

Urmărește Daily Business pe Google News