- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când poți să vinzi o casă sau o mașină primită ca donație

27 Oct, 09:21 • Andrei Alina
Actul de donatie este contractul prin care donatorul poate transmite unei alte persoane în mod gratuit si irevocabil un bun mobil sau imobil. Prin acest document, donatorul ii ofera donatarului un bun, fara sa ceara nimic in schimb. După semnarea actelor în fața notarului, donatarul devine proprietar cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din acest statut, inclusiv posibilitatea de a vinde bunul primit prin donație.
Când poți să vinzi o casă sau o mașină primită ca donație

Contractul de donație este un act juridic prin care o persoană, denumită donator, transferă gratuit dreptul de proprietate asupra unui bun către o altă persoană, donatarul. După ce donația este încheiată în fața notarului, donatarul devine proprietar cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din acest statut, inclusiv posibilitatea de a vinde bunul primit prin donație.

Dacă vrea sa-i donezi unei persoane casa ta va trebui sa prezinti la notariat următoarele documente:

  • actul de identitate;
  • actul de proprietate al apartamentului sau al casei;
  • certificatul fiscal (acest document este eliberat de Administratia Financiara a municipiului sau a sectorul din care face parte imobilul);
  • adeverinta eliberata de asociatia de proprietari care dovedeste faptul ca platile sunt efectuate la zi;
  • actele de cadastru si intabulare;
  • extrasul de carte funciara – este elibertat de notariat si dovedeste modificarea dreptului de proprietate.

Citește și: Braşov sau Constanţa, unde e mai profitabil să-ţi iei o casă sau apartament pentru regim hotelier. Avantaje şi dezavantaje

 

Când poți să vinzi o casă sau o mașină primită ca donație

Conform legii, odată făcută, donația este irevocabilă, iar donatarul are dreptul de a vinde casa primită, chiar dacă donatorul este în viață.

Există și situații în care casa donată nu poate fi înstrăinată decțt în anumite condiții. De exemplu, donația cu sarcină presupune că donatarul trebuie să îndeplinească anumite obligații în schimbul bunului primit. În acest caz, bunul poate fi vândut doar cu acordul donatorului, care trebuie să confirme că sarcina a fost îndeplinită, potrivit playtech.ro.

Citește și: Legea care va bucura românii care cumpără o casă. Avansul nu va putea depăși 10% din prețul total

Sunt și cazuri în care, prin contractul notaria, se poate interzice vânzarea bunului pe o anumită perioadă, de până la 49 de ani, dacă există un interes serios și legitim. În astfel de cazuri, donatarul nu poate vinde bunul până la expirarea termenului impus prin clauza respectivă. Dacă totuși donatarul înstrăinează bunul, donatorul sau beneficiarul clauzei de inalienabilitate are dreptul de a solicita anularea contractului de vânzare.