- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când se închide Transfăgărăşanul în 2024. Până în 2030, “cel mai spectaculos drum din lume”, potrivit Top Gear, ar putea fi deschis tot timpul anului

10 Sep, 12:42 • Stefan Simion
Transfăgărăşanul, unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume, în lungime de 151 km, este deschis doar câteva luni pe an. Şi asta întrucât fenomene meteo precum vânt puternic, inundaţii, ninsori abundente sau căderile de stânci ori copaci de pe versanţi pun în pericol viaţa celor care traversează spectaculoasa şosea.
Când se închide Transfăgărăşanul în 2024. Până în 2030, “cel mai spectaculos drum din lume”, potrivit Top Gear, ar putea fi deschis tot timpul anului

Transfăgărășanul, catalogat de Top Gear drept  “cel mai spectaculos drum din lume”,  a fost construit în perioada 1970-1974, la iniţiativa lui Nicolae Ceauşescu. Mulţi l-au catalogat drept un moft al fostului dictator, dar, în realitate, şoseaua a fost construită cu un scop strategic, acela de pregătire pentru o eventuală invazie a URSS.

Şoseaua care traversează Munţii Făgăraş începe din comuna argeşeană Bascov şi se termină în apropierea comunei Cârţişoara, din judeţul Sibiu.

Când se închide Transfăgărăşanul în 2024

În general, în funcţie de manifestările vremii, Transfăgărăşanul se închide circulaţiei către sfârşitul toamnei şi se redeschide pe bucăţi. De regulă, şoseaua este deschisă complet circulaţiei la începutul verii.

Citeste si Cum au reacționat doi turiști spanioli când au văzut Transfăgărășanul! Unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume este în România: „Această excursie ne-a schimbat viața”

Şi pentru acest an specialiştii prognozează că drumul se va închide undeva la mijlocul lunii noiembrie. În funcţie de altitudinea atinsă, vor fi porţiuni din drum care vor rămâne închise timp de opt luni. Aceiaşi specialişti spun că se va putea circula integral pe Transfăgărăşan abia din luna iunie a lui 2025.

Până în 2030, Transfăgărăşanul ar putea fi deschis tot timpul anului

Vestea bună este că autoritățile au demarat deja procedurile pentru lucrările care ar urma să facă acest drum practicabil pe tot parcursul anului.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Brașov a anunţat că au început deja forajele geotehnice care stau la baza acestui proiect. De-a lungul şoselei vor fi construite zone de parcări cu spații pentru comercianți, dar și puncte de belvedere, potrivit Fanatik.

Şi tunelul de la Bâlea Lac va fi vizat de o serie de lucrări care vor avea drept scop îmbunătăţirea siguranţei rutiere şi o închidere sigură.

Citeste si România, pe marginea prăpastiei financiare. Risc de faliment avertizat de un expert în economie. „Drumul este același cu al Greciei”

Valoarea contractului va fi de aproximativ 3 milioane de euro.

Asta e o chestiune care ţin neapărat ca în această vară să fie făcută şi anume lucrări pe Transfăgărăşan, absolut necesare, cele de vară. Cred că e un studiu de fezabilitate în execuţie în acest moment pe Transfăgărăşan”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult