- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când se schimbă banii în țara noastră? Ce spune ministrul de Finanțe, Marcel Boloş, despre trecerea de la leu la euro

04 Sep, 19:29 • Preda Silvia
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, că România trebuie să îndeplinească criterii de convergenţă foarte clare pentru aderarea la moneda euro, iar unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice.
Când se schimbă banii în țara noastră? Ce spune ministrul de Finanțe, Marcel Boloş, despre trecerea de la leu la euro

Să avem răbdare să ne implementăm investițiile, a declarat ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, întrebat când consideră că țara noastră va adera la moneda euro.

Sunt criterii de convergenţă foarte clare pe care le stabileşte regulamentul Comisiei Europene şi unul dintre acestea este cel legat de convergenţa privind sustenabilitatea finanţelor publice ale României. Aici va trebui să avem o abordare echilibrată, pentru că suntem şi în perioada în care ne dezvoltăm, în perioada în care implementăm proiectele de investiţii şi atunci nu cred că modelul Bulgariei, în care, să zicem, au îndeplinit criteriile de convergenţă prevăzute de regulamentul Comisiei Europene, cu excepţia celui privitor la inflaţie, dar cu impact asupra investiţiilor, a fost modelul cel mai adecvat.

Am spus – şi repet – anii 2025, 2026, 2027 sunt ani foarte grei pentru România, având un buget de investiţii care merge până la 8% din PIB”, a precizat Marcel Boloş.

Ministrul este de părere că trebuie găsit un echilibru în ceea ce priveşte implementarea investiţiilor şi spijinirea mediului de afaceri, pentru a îmbunătăţi poziţia competiţională a României pe piaţa europeană.

Aici va trebui să găsim echilibrul necesar, pe de o parte să ne implementăm investiţiile, pe de altă parte să sprijinim mediul de afaceri cu tot ce putem pentru a ne îmbunătăţi poziţia competiţională a României pe piaţa europeană.

Acesta este un obiectiv de ţară extrem de important: să nu avem sub nicio formă măsuri care să fie în dezavantajul mediului de afaceri”, a transmis ministrul Finanţelor.

Citește și: Marcel Boloș face anunțul așteptat de toți pensionarii: ”Cele 11,6 miliarde lei pentru asigurarea plății tuturor pensiilor calculate și majorate vor ajunge astăzi în conturile Casei de Pensii”

România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro

România trebuie să îndeplinească criterii de convergenţă foarte clare pentru aderarea la moneda euro, spune Marcel Boloș
România trebuie să îndeplinească criterii de convergenţă foarte clare pentru aderarea la moneda euro, spune Marcel Boloș

Potrivit ministrului, nu este uşor să combaţi evaziunea fiscală sau să restructurezi sistemul de cheltuieli publice, însă astfel de proiecte pot fi în beneficiul României.

Am început procesul de digitalizare, a fost o etapă grea pentru mediul de afaceri, fiindcă este vorba de obişnuinţa cu modelele pe care noi le-am implementat. Chiar îmi cer scuze pentru acest disconfort pe care l-am creat, dar trebuie să înţelegem cu toţii că este forma prin care împreună, în parteneriat cu mediul de afaceri, putem să progresăm şi să avem un sistem fiscal modern şi sustenabil.

Este un obiectiv de ţară al României la care trebuie să fim foarte atenţi, pentru că nu este uşor să faci consolidare fiscal-bugetară. Nu este uşor să implementezi proiecte de digitalizare, nu este uşor să combaţi evaziunea fiscală, nu este uşor să restructurezi sistemul de cheltuieli publice. Toate acestea necesită înţelegere din partea celor cărora li se adresează măsurile şi (…) şi astfel de proiecte pot să fie în beneficiul României”, a mai spus el.

Întrebat de jurnalişti care este anul în care consideră că România va adera la moneda euro, Marcel Boloş a spus:„Trebuie să avem răbdare să ne implementăm investiţiile în anii aceştia grei, 2025, 2026, 2027, şi apoi ajustarea fiscal-bugetară devine mai uşoară”.

Vezi și: Românii cu taxe neplătite află dacă vor mai putea să-și vândă locuințele. Marcel Boloș: „Intenția noastră este să intre în vigoare cât mai curând”