- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când trecem în ora de vară în 2023. Va fi cea mai scurtă zi a anului

12 Feb, 08:17 • Stefan Simion
S-a anunțat când se face trecerea la ora de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte și va fi cea mai scurtă zi a anului.
Când trecem în ora de vară în 2023. Va fi cea mai scurtă zi a anului

Așa cum ne-am obișnuit în fiecare an, România va trece la sistemul de vară. Ceasurile se dau cu o oră înainte și este considerată cea mai scurtă zi, conform m.ziare.com. Acest lucru înseamnă că ne vom bucura de mai multă lumină naturală.

Sistemul a fost introdus încă din cele mai vechi timpuri, fiind unul avantajos pentru agricultori. Perioada în care beneficiau de lumina naturală era mai mare. Pentru trecerea în ora de vară, românii trebuie să-și ajusteze ceasurile cu o oră înainte. În schimb, dacă vorbim despre sistemul de iarnă, ceasul se dă cu o oră în urmă.

Când trecem în ora de vară

În ultimul weekend din luna martie va avea loc trecerea la ora de vară în România. Mai exact, în noaptea de 25, spre 26 martie. Ceasurile trebuie ajustate, astfel, ora 03:00 devine ora 04:00. Aceasta este considerată cea mai scurtă zi a anului, având doar 23 ore, datorită trecerii în noul sistem.

Benjamin Franklin este cel care a sugerat această idee, încă din anul 1784. Scopul era acela de a reduce numărul de lumânări folosite și de a le înlocui cu lumina naturală. Cu toate acestea, sistemul a fost introdus mult mai târziu, în 1895, de George Vernon Hudson. Entomologul a venit cu această idee în momentul în care a sesizat că are nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele.

Vezi și: Coca-Cola lansează primul smartphone marcă proprie în colaborare cu Realme, în primăvara lui 2023

ora de vară
ora de vară

În timpul Primului Război Mondial s-a făcut pentru prima oară trecerea la ora de vară. Sistemul a fost aplicat în câteva țări din Europa, în 1916. Germanii au dat startul, urmați de britanici, francezi, italieni și nu numai. Islanda, Belarus și Rusia sunt singurele țări care nu urmează acest sistem.

Așadar, în momentul de față, aproape tot continentul european respectă trecerea la ora de vară, însă nu este realizată simultan, având în vedere diferențele de fus orar. Momentele în plus în care ne putem bucura de lumină naturală sunt benefice din două perspective mari. Putem economisi energia electrică pe care am folosi-o pentru un cadru iluminat artificial. La fel de bine, lumina naturală este un stimulator foarte bun pentru fizic și psihic.

Citește și: Temperaturi ieșite din comun în februarie! ANM anunță când va ninge, dar și când vine primăvara

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult