Romanian
 - 
ro
Auto

Când va fi aplicată taxa auto și cum ar putea crește taxele locale pentru anumite autoturisme

25 Feb, 21:35 • Bugiu ⁠Ana Maria
Când va fi aplicată taxa auto și cum ar putea crește taxele locale pentru anumite autoturisme

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că taxa auto pentru mașinile poluante va fi implementată cel mai devreme în 2026, iar discuțiile pentru acest proiect sunt deja în desfășurare. Scopul acestei taxe este de a stimula mobilitatea mai verde și de a încuraja reducerea poluării, printr-o reformă a impozitării și taxării autoturismelor, care va implica, atât autoritățile centrale, cât și pe cele locale. De asemenea, se analizează propunerile venite din domeniul privat pentru a crea un sistem echilibrat de taxare, potrivit profit.ro.

„Este un jalon în PNRR modificarea impozitării mijloacelor de transport pentru a genera o mobilitate mai verde. Aceste discuții și aceste inițiative de acte normative au fost deja începute, lansate de către Ministerul Transporturilor, ele trebuie discutate și cu autoritățile locale, am văzut că și din domeniul privat au venit câteva analize.

De fapt, sunt analize care au fost făcute acum câțiva ani și au fost actualizate cu propuneri de modificare a sistemului de impozitare, de taxare a mijloacelor de transport pe plan local, adică la nivelul unităților administrativ-teritoriale”,a declarat ministrul Finanțelor.

Te-ar mai putea interesa și: Vești noi pentru șoferi! Sistemul de taxare pentru autoturismele vechi care va descuraja cumpărarea mașinilor second-hand

Când va fi aplicată taxa auto și cum ar putea crește taxele locale pentru anumite autoturisme

Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu de decarbonizare, care ar putea duce la majorarea taxelor locale pentru anumite categorii de mașini, în special pentru cele vechi și poluante.

 „Acest lucru poate să însemne la anumite categorii de autoturisme taxe locale mai mari, pentru că majoritatea acestor taxe se duc în bugetul autorităților locale, pot însemna taxe mai mici la anumite mijloace de transport care sunt mai puțin poluante și trebuie creat un echilibru astfel încât să fie motivant să circulăm cu mijloace de transport mai puțin poluante”, a explicat Tanczos.

În același timp, autoturismele mai puțin poluante ar putea beneficia de taxe mai mici. Ministrul Finanțelor a spus că există încă finanțări din partea statului pentru înlocuirea mașinilor vechi, prin programele „Rabla” destinate persoanelor fizice și instituțiilor publice.

„Tot acest pachet vine în sprijinul celor care vor să aibă mașini mai puțin poluante. Cu siguranță, această taxă nu va intra în vigoare în acest an, ci cel mai devreme pe 1 ianuarie 2026. De atunci, am putea plăti taxe mai mari în funcție de mașinile pe care le avem și dacă poluează mai mult, sau mai mici, dacă avem mașini mai puțin poluante, depinde de modul în care se echilibrează acest lucru. Sigur, mașinile mai puțin poluante vor fi taxate mai puțin decât cele care sunt mai poluante”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Mihai Bordeanu, directorul general Dacia, a explicat într-un interviu că propunerea de taxare include două componente principale: o taxă de mediu la achiziția mașinilor vechi și un impozit anual pe deținerea acestora.

„Avem o discuție cu autoritățile în jurul acestei probleme. Am făcut un studiu cu Price Waterhouse acum doi ani și îl actualizăm permanent. Scopul a fost să recomandăm un mod de taxare a achiziției și deținerii de automobile vechi și poluante. Am lucrat cu PWC, pentru a verifica dacă respectă legislația europeană și modul de taxare. Și respectă, există așa ceva în multe țări. Singurul lucru care ne lipsește este decizia politică”, a spus anterior Bordeanu.

Bordeanu a precizat că scopul acestui proiect nu este de a interzice importurile sau utilizarea de mașini second-hand, dar consideră că este necesar să se taxeze suplimentar vehiculele poluante, în special având în vedere vârsta înaintată a parcului auto din România, unde 80% dintre mașini au mai mult de 10 ani, iar o treime au peste 20 de ani.

„Noi am început de mai mult timp lucrul la acest studiu de impact, cu privire la acest nou sistem de impozitare a autoturismelor, care e practic esența lui, și propunem și o contribuție de mediu, să-i spunem, la înmatricularea autoturismelor. Asta e o primă componentă și o revizuire a impozitului local. Practic, prin introducerea unei componente de mediu, în esența studiului sunt două capitole, în care ne uităm o dată la importurile de mașini second-hand, după care ne uităm la deținerea de mașini second-hand”, spune directorul Dacia.

În ceea ce privește impozitul, acesta ar urma să fie calculat în funcție de emisiile de CO2 și de noxe, cu un sistem care să penalizeze mașinile care poluează mai mult.

„Studiul nu-și propune să oprească aceste activități. Nu putem să interzicem oamenilor să aducă mașini la mâna a doua sau să circule cu mașini la mâna a doua. Dar ținem seama de faptul că avem al treilea cel mai bătrân parc, 80 % din mașini sunt peste 10 ani, o treime dintre mașini sunt peste 20 de ani, că programul Rabla e ineficient, adică ce scoatem pe o parte, intră mult mai mult pe partea cealaltă, deci banii noștri se duc într-o zonă ineficientă și că nici statul nu beneficiază, pentru că multe din mașinile astea care intră sunt nefiscalizate.

Ținând seama de astea, spunem așa: dacă vrei să achiziționezi o mașină la mâna a doua care poluează, va trebui să plătești o contribuție de mediu, iar dacă vrei să ții mașina aia un an, doi, trei, vei plăti anual un impozit, asta e normal, dar acest impozit va avea și o componentă de mediu”.

De exemplu, o mașină Euro 6, cu emisii reduse, ar plăti un impozit mai mic decât o mașină veche și poluantă.

„În cazul de față în care suntem acum, la impozitul local, dacă deții un autoturism, plătești o sumă care depinde de capacitatea cilindrică. Ei bine, noi, în formula asta, vrem să introducem emisiile de noxe, emisiile de CO2. Există un algoritm aici, destul de complicat de explicat.

În esență, pentru o mașină Euro 6 de ultimă generație, cu emisii reduse de CO2, undeva sub 120 grame, pentru o cilindree de la 1 la 1.000 (păstrăm componenta asta, nu o înlăturăm, ci doar adăugăm ceva la ea) azi plătești 35 de lei, mâine vei plăti 37, deci nu e mare, mașina e nouă, nu poluează. Omul care vrea să polueze va avea acest drept. Numai că, în loc să plătească 100 lei, va plăti pentru cea mai poluantă aproape 2.000 de lei”, a exemplificat directorul Dacia cel mai mare impozit la o mașină cu motor de mici dimensiuni.

Te-ar mai putea interesa și: Ce mașini și-au cumpărat românii în 2024. Peste 150.000 de autoturisme noi și aproape 330.000 second-hand

Urmărește Daily Business pe Google News