Când va fi stabilită aderarea României la Schengen. După ce Klaus Iohannis spunea, săptămâna trecută, că votul ar putea fi amânat cu o lună sau două, Olanda rămâne principalul obstacol în calea aderării României la Spaţiul Schengen, în ciuda raportului favorabil și al recomandării Comisiei Europene. Parlamentul olandez a recomandat guvernului să nu aprobe integrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen, iar în ultima perioadă au existat declarații contradictorii şi ale unor oficiali din Austria, anunţă Digi24.
Pe 8 şi 9 decembrie, miniştrii de interne din ţările UE se vor reuni la Bruxelles şi vor discuta despre „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, se arată pe site-ul oficial al Consiliului UE.
Al doilea punct pe ordinea de zi se referă la politicile în domeniul migraţiei şi azilului, migraţia fiind, de altfel, în strânsă legătură cu subiectul Schengen, pentru că principalele obiecţii ale statelor membre care încă mai au reticenţe în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, în special Austria, se referă la gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi.
Citeşte şi: Aderarea României la Schengen, aprobată. Europarlamentarul Corina Crețu anunță când se va acorda votul final
Reuniunea de la Bruxelles vine după ce Klaus Iohannis a declarat, miercurea trecută, la Riga, că, dacă până la 8 decembrie nu există o certitudine pentru un vot favorabil privind accederea României la Schengen, este posibilă o amânare a acestei decizii cu o lună sau două.