- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Când vor afla românii valoarea pensiilor recalculate. Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul

04 Jul, 14:47 • Andrei Alina
Casa Națională de Pensii Publice a anunțat că toate deciziile cu pensia recalculată vor fi trimise cu întârziere, abia în luna august.
Când vor afla românii valoarea pensiilor recalculate. Casa Națională de Pensii Publice a făcut anunțul

În acestă vară, pensionarii vor primi o adeverință care să arate care va fi valoarea pensiei pe care o vor primi de la 1 septembrie, după recalculare, a anunțat Casa Națională de Pensii Publice. Inițial, autoritățile au anunțat că pensionarii vor primi acasă prin poștă noile decizii / adeverință cu pensia recalculată la finalul lunii mai. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar Newsweek scrie că adeverințele cu pensii recalculate vor ajunge abia după 15 august, adică cu doar 2 săptămâni înainte ca pensiile mărite să ajungă la oameni.

Citește și: Pensii 2024. Este mai bine să ieși la pensie înainte sau după luna septembrie? Ce spune șeful Casei Naționale de Pensii

Adeverințele nu vor fi trimise în ordine alfabetică.

„Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poșta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a anunțat oficial instituția.

Mai mult decât atât, reprezentanții Casei de Pensii spun că dosarele de pensionare sunt verificate periodic de către angajați, existând unele situații în care pensia a fost mai mică.
„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr.
3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010).
Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei,ori de diminuare”, se arată în nota oficială.

Citește și: Casa Națională de Pensii a făcut un anunț important pentru toți vârstnicii! Ce trebuie să știe pensionarii din România

Pensii 2024. Formula de calcul schimbă taloanele, ce bani pierd pensionarii. DOCUMENTUL care aproape dublează veniturile trebuie depus urgent

Pensii 2024. Noutatea cea mare din noua lege a pensiilor o reprezintă chiar formula de calcul. Care perioade nu sunt considerate contributive la recalcularea pensiei? Ce bani pierd pensionarii? Cine va avea parte de mjorări consistente? Conform estimărilor, un milion de pensii vor rămâne la fel, iar 3,5 de milioane vor suferi modificări în bine, în funcţie de o serie de criterii stabilite de noua lege.

Pensii 2024. Formula de recalculare = Total puncte obținute X VPR (81 de lei)

Total puncte = puncte contributivitate + puncte perioade asimilate (necontributive) + puncte stabilitate

Cum se dau punctele?
Punctele de contributivitate se acordă pe baza contribuțiilor avute cât timp respectivul pensionar a muncit.

Mai există perioadele asimilate care sunt perioade necontributive. Aici sunt incluși anii de șomaj, de armată, de facultate sau de creștere a copilului.

Pentru fiecare an petrecut în condițiile de mai sus se acordă 0,25 de puncte. Dacă ai urmat 4 ani de facultate, atunci primești  4 X 0,25 = 1 punct.

Dacă ai fost 2 ani în armată primești 2 X 0,25 = 0,5 puncte.

FOARTE IMPORTANT. Perioadele asimilate nu sunt considerați ani pentru care se dau puncte bonus sau de stabilitate-

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

1 punct / an pentru anii lucrați peste 35 de ani.

FOARTE IMPORTANT. Anii în care ai lucrat deși erai la pensie sunt tot perioade necontributive. Anii munciți în timp ce erai la pensie nu se adună la punctele de stabilitate.