A venit momentul mult așteptat! Specialiștii preconizează o scădere la ratele dobânzilor, după o creștere continuă în ultimii ani, a informat news.ro.
Inflația este factorul care a dus la creștere ratelor în ultima vreme, iar cei care optează pentru un împrumut trebuie să respecte condiții mai dure de evaluare și să accepte rate mai mari.
Așadar, dacă băncile centrale vor controla mai eficient inflația, astfel să se relaxeze politica monetară, va apărea o reducerea a dobânzilor la credite. Deși creditele nu vor reveni accesibile cum erau înainte de 2020, însă vor exista îmbunătățiri la acest capitol.
Persoanele care au avut de suferit de pe urma creșterilor bancare au fost cei cu creditele ipotecare sau imobiliare corelate cu ROBOR sau IRCC. De la valori de sub 1%, indicii de referință au ajuns, influențaţi de contextul internațional, dar şi cel local, în doar câțiva ani la peste 8%, determinând creșteri succesive ale dobânzilor la credite.
O veste bună este că indicele IRCC la 3 luni a scăzut de la 1 iulie de la 5,98% la 5,94%, după ce a avut parte doar de creșteri consecutive timp de 6 luni. Pentru cei care doresc un credit, ultimele evoluții sunt un semnal pozitiv, care le dă speranțe la credite mai accesibile în partea a doua a anului.
Pentru că banii își schimbă valoarea într-un mod alert, fiind influențat de factori interni și extern, cine dorește să facă un împrumut, ar trebui să opteze pentru unul cu dobândă fixă, pentru a avea o siguranță în privința fluctuației dobânzii.
În cazul persoanelor care au deja un credit în derulare şi ale căror rate care au crescut foarte mult din cauza evoluțiilor agresive ale dobânzilor, o soluție poate fi refinanțarea împrumutului la o altă instituție de credit, în condiții mai avantajoase.
Alte articole: Vestea zilei pentru românii cu rate la bancă! BNR anunță ce se întâmplă astăzi cu creditele