- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Canicula aduce restricții de circulație în toată țara. Anunțul CNAIR pentru zilele în care temperaturile vor ajunge și la 37 de grade

18 Jun, 23:08 • Adrian Popovici
CNAIR anunță restricții de drum din cauza caniculei pe unele drumuri din țară. După cum transmite ANM, în unele zone din țară temperaturile vor ajunge și la 37 de grade.
Canicula aduce restricții de circulație în toată țara. Anunțul CNAIR pentru zilele în care temperaturile vor ajunge și la 37 de grade

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a impus restricţii semnificative de circulaţie pe drumurile naţionale, drumurile expres şi autostrăzile din mai multe judeţe ale ţării, ca răspuns la avertizările de caniculă emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, transmite Antena 3 CNN.

Începând cu miercuri, între orele 10:00 și 20:00, autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone vor fi interzise să circule în judeţele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Arad, Alba şi Sibiu, transmite CNAIR.

„Măsura este adoptată pentru protejarea şi conservarea sectoarelor de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformaţiilor majore ireversibile (ce implică şi pierderea stabilităţii straturilor rutiere) care pot apărea pe reţeaua rutieră, ca efect al desfăşurării traficului greu în condiţiile climatice de caniculă”, se arată într-un comunicat al CNAIR.

Te-ar putea interesa și: CNAIR face anunțul momentului. Când vom circula pe ultimii 10 km de pe Autostrada București Sud

De ce ia CNAIR aceste măsuri?

Aceste măsuri au fost luate pentru a proteja sectoarele de drum cu asfalt, prevenind astfel deformările majore care pot apărea în condiţiile extreme de caniculă, fenomen ce ar putea compromite stabilitatea straturilor rutiere. Restricţiile nu se aplică transporturilor esenţiale cum ar fi cele de persoane, animale vii, produse perisabile, intervenţii în caz de urgenţă, transporturi funerare, sau cele destinate salubrizării şi distribuirii de apă şi hrană în situaţii de calamitate.

De asemenea, utilajele proprii ale CNAIR şi cele închiriate pentru lucrările în desfăşurare sunt exceptate de la aceste restricţii temporare. Decizia vine în contextul în care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări de cod portocaliu şi cod galben pentru aproape întreaga ţară, cu temperaturi maxime anticipate între 32 și 37 de grade Celsius, ceea ce va accentua disconfortul termic și va pune presiune suplimentară asupra infrastructurii rutiere.

Aceste măsuri temporare reflectă preocuparea autorităţilor pentru menţinerea condiţiilor de siguranţă şi durabilitate a drumurilor naţionale în faţa condiţiilor meteorologice extreme, asigurând astfel că reţeaua rutieră rămâne funcţională şi sigură pentru toţi participanţii la trafic în perioadele de caniculă intensă.

Decizia CNAIR vine în contextul în care Administrația Națională de Meteorologie a emis noi avertizări cod portocaliu și cod galben de caniculă, valabile astăzi și mâine în aproape toată țara. Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării. Astăzi, în Banat, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, precum și în sudul Crișanei și sud-vestul Transilvaniei, se vor înregistra temperaturi ridicate pentru această dată, maximele se vor situa în general între 32 și 35 de grade și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) atingând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. Local, noaptea va fi tropicală, cu temperaturi minime ce se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Citește și: Atenție șoferi! CNAIR anunță restricții de circulație pe A2 București-Constanța