Canicula a dat un impuls serios culturilor de smochini, care cresc regește pe pământ românesc datorită temperaturilor ridicate. Un buzoian se mândrește cu o livadă de smochini la care a muncit din greu, iar acum își culege roadele.
Chiar dacă în sezonul rece plantația îi dă bătăi serioase de cap, recolta timpurile promite să fie bogată și foarte dulce, iar cei dornici să le guste o pot face chiar în mijlocul naturii. Prețul este și el pe măsura muncii, mai exact de 25 de lei pe kilogram.
Citește și: Revine canicula în România. ANM anunță cod galben până luni. Zonele afectate
Canicula le va aduce buzoienilor smochine pe masă mai repde anul acesta. Mai exact, cu două săptămâni mai devreme decât de obicei, pentru că fructele s-au copt deja, iar vizitatorii curioși se pot bucura de ele direct din pom.
Mai mulți oameni s-au adunat în livadă și au devenit culegători pasionați de smochine.O parte dintre ei au gustat fructele pe loc, în timp ce alții le-au adunat cu grijă pentru a le transforma ulterior în dulceață.
„Sunt uşor de cules, plăcute la gust. Deci e o plăcere, vii şi te relaxezi. Nu venim dor pentru preţul mai mic, ci pur şi simplu să stăm un pic în natură şi să scăpăm de aglomeraţie de agitaţie”, spune un culegător.
„Smochinul consider că e un pom credincios, ca un câine care nu te lasă. Adică, el îţi face fructe în fiecare an, indiferent de vreme”, declară Valentin Badea, cultivator, potrivit Observator News.
Smochinele proaspete sunt foarte bune pentru sistemul imunitar și conțin vitamine și minerale importante. Nutriționiștii spun că sunt foarte bune pentru dgestie și, mai mult, ajută la detoxifiera sîngelui.