Romanian
 - 
ro
Știri interne

Canicula schimbă mentalitatea românilor – tot mai mulți vor să scape de grija facturilor și să fie independenți energetic

13 Jul, 20:41 • Bumbeneci Diana
Facturile pot fi mai mici prin instalarea de panouri solare. Tot mai mulți români aleg să apeleze la această schimbare și să profite de perioada caldă.
Canicula schimbă mentalitatea românilor - tot mai mulți vor să scape de grija facturilor și să fie independenți energetic

Românii instalează de 3 ori mai multe panouri solare și pompe de căldură în 2024 față de anul trecut, pentru a reduce cât mai mult consumul de energie, din cauza facturilor tot mai mari pe timp de caniculă, arată Kilowat, una dintre principalele companii de soluții de energie verde. În contextul valurilor de caniculă și al creșterii constante a prețurilor la energie, tot mai mulți români caută soluții pentru a-și reduce costurile și pentru a scăpa de grija facturilor la energie.

“Facturile la energie sunt tot mai mari, iar acest lucru pune presiune pe bugetele românilor. Ei resimt creșteri semnificative la facturi, clienții ne spun că plătesc mai mult nu doar că au crescut prețurile la energie, dar și pentru că a crescut consumul de energie pentru răcirea locuințelor din cauza caniculei.

Creșterea temperaturilor și instabilitatea climatică au determinat mulți români să reevalueze modurile în care își asigură energia necesară gospodăriilor. Independența energetică nu mai este doar un concept futurist, ci o necesitate urgentă, pe care din ce în ce mai mulți oameni o adoptă pentru a asigura confortul și siguranța locuințelor lor. În acest context, cererea pentru panouri solare s-a triplat, românii investind din fonduri proprii între 3.000 de euro și 15.000 de euro în dotarea caselor cu sisteme fotovoltaice”, declară Albert Soare, fondator Kilowat.

Dacă în trecut românii instalau sisteme fotovoltaice cu o capacitate de 5 Kw în cele mai multe cazuri, anul acesta sunt tot mai multe solicitări pentru 7-10 Kw și pentru sisteme de climatizare, cum sunt pompele de căldură aer-apă pentru răcire pe timp de vară. În județele București și județele Ilfov, Cluj, Constanța și Sibiu au fost instalate cele mai multe sisteme fotovoltaice, arată datele Kilowat.

Fiind folosită o gamă largă de electrocasnice în casele românilor, este indicat atunci când vor să investească în obținerea independenței energetice să aibă în vedere nu doar costul de achiziție, ci și costurile de operare pe întreaga durată de viață. În timp ce panourile solare sau alte sisteme de clasă inferioară au un cost redus la achiziționarea lor, consumul ridicat de energie pe termen lung le vor face mai scumpe decât produse similare de o calitate mai bună care inițial au un cost mai mare.

“În acest moment consumatorii trăiesc într-o realitate paralelă în ceea ce privește prețul energiei. Lipsa de corelare a prețurilor diferențiate pe intervale orare, astfel încât să fie mult mai apropiate de realitatea efectivă a pieței energiei, privează eforturile naționale de eficientizare energetică de ajutorul pe care consumatorii îl pot aduce prin adaptarea obiceiurilor de consum la situația reală a pieței, iar pe consumatori îi privează de anumite avantaje pe care le pot avea.

De exemplu, în aceste zile caniculare în timp ce energia se vinde aproape pe nimic la orele prânzului, ar fi de ajutor pentru sistemul energetic național ca și consumul să crească, dar ei folosesc instalațiile de aer condiționat cu reținere deoarece prețul este același. Dacă ar beneficia de un preț corelat cu prețul de bursă toată lumea ar putea ține aerele condiționate pornite și să se bucure de confort și racordare fără costuri”, explică Albert Soare, fondator Kilowat.

Vezi și: Debutează o nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Ministerul Finanțelor anunță noile dobânzi

panouri solare - facturi mai mici
panouri solare – facturi mai mici

Cum poate fi obținută independența energetică

În prima etapă a obținerea independenței energetice, pentru un randament mai bun cost beneficiu, trebuie avută în vedere o scădere a facturilor cu 70%-90%, care este posibilă prin eficientizarea energetică a locuinței. Soluția nu stă într-un singur element, ci într-un ansamblu. Punctul de plecare este consumul actual care poate fi eficientizat, izolația și tâmplăria joacă un rol cheie, iar cu cât o locuință este mai bine izolată cu atât va avea nevoie de mai puțină energie pentru încălzire și răcire.

Al doilea element constă în sistemul termic în sine, care pentru încălzire poate fi centrală pe gaz, centrală electrică sau pompă de căldură. Fără îndoială cel mai eficient sistem actual este pompa de căldură. Bineînțeles, o scădere a facturilor nu poate fi obținută fără o sursă proprie de producție a energiei, o centrală fotovoltaică care să producă cât consumă fiecare beneficiar și eventual accesorizată cu un sistem de stocare a energiei care să ne ofere siguranța și confort, după caz și o stație de încărcare pentru mașini electrice.

Totodată, este important ca toate elementele mai sus menționate să funcționeze în armonie, ceea ce implică o automatizare astfel încât să comunice între ele și să ofere un randament ca ansamblu. De exemplu, centrala fotovoltaică poate comunica cu pompa de căldură iar în timpul iernii pe timp de zi beneficiarul să aleagă ca supraproducția de energie să o folosească pentru a încălzi suplimentar apa din boiler. Pompele aer-aer pot comunica cu pompa de căldură aer-apă pentru a funcționa alternativ în cel mai eficient mod ca să atingă și să mențină temperatura setată pentru fiecare încăpere, iar stația de încărcare auto poate fi setată să folosească energie doar din surplus fără să mai extragă curent și din rețeaua națională.

Românii de la bloc, dezavantajați la facturi

În acest moment românii care locuiesc la bloc au mai puține opțiuni decât ceilalți – pot monta pompe de căldură și pot instala doar centrale special concepute, de capacitate mică cu stocare, deoarece nu pot deveni prosumatori încă. În acest sens, reprezentanții Kilowat speră ca, în viitorul apropiat, să fie permisă prosumarea de la o locație la alta. Astfel, cei care stau la bloc se pot alia în comunități de prosumatori și pot instala centrale fotovoltaice acolo unde pot, chiar și pe bloc, iar energia produsă să fie atribuită locurilor de consum.

România are prețuri ridicate la energie, de 69 euro / MWh, comparativ cu prețurile energiei din Spania și Portugalia, care ajung și la 1 euro / MWh. Costurile energiei în țările din Occident au ajuns atât de mici deoarece atât Spania, cât și Portugalia au investit masiv în surse de producție a energiei verzi. Însă, prin investiții inteligente în infrastructură verde și tehnologii inovatoare, România poate reduce dependența de sursele tradiționale de energie, care sunt mult mai costisitoare și poluante.

De altfel, România are capacitatea și toate resursele pentru a face tranziția cât mai repede către energie regenerabilă și pentru a deveni o țară 100% verde. Astfel, în următorii 5 ani, țara noastră ar putea depăși Spania sau Portugalia în ceea ce privește producția de energie verde, spun reprezentanții Kilowat.

Citește și: Veste majoră pentru pensionari. Simona Bucura Oprescu: „Vor fi pensionari care, după 1 septembrie, vor avea categoric avantaje”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Amendă usturătoare pentru cei care folosesc această plantă pe post de decorațiune, de Paște. Riscă să plătească 50.000 de euro
Amendă usturătoare pentru cei care folosesc această plantă pe post de decorațiune, de Paște. Riscă ...
Românii, obligați să anunțe la primărie ce fac cu gunoiul. Regula intră în vigoare din aprilie!
Românii, obligați să anunțe la primărie ce fac cu gunoiul. Regula intră în vigoare din aprilie!
Energie verde pentru toți locatarii de bloc. Cum legislația poate schimba accesul la panouri fotovoltaice
Energie verde pentru toți locatarii de bloc. Cum legislația poate schimba accesul la panouri fotovoltaice
Leacul natural pentru artrită. Se găseşte în pieţe la doar 5 lei pe kilogram!
Leacul natural pentru artrită. Se găseşte în pieţe la doar 5 lei pe kilogram!
Un tânăr întors din străinătate şi-a făcut fermă și vinde ouăle de ţară la automat, cu 1 leu bucata
Un tânăr întors din străinătate şi-a făcut fermă și vinde ouăle de ţară la automat, cu 1 leu bucata
Ce meniu are Irinel Columbeanu la azil, de Paște 2025: „Va fi o mică petrecere pentru toți cei care locuiesc aici”
Ce meniu are Irinel Columbeanu la azil, de Paște 2025: „Va fi o mică petrecere pentru toți cei ...
CEC Bank provoacă un cutremur pe piața financiară: Intră într-o arie neexplorată și își lansează propria societate de asigurări
CEC Bank provoacă un cutremur pe piața financiară: Intră într-o arie neexplorată și își lansează ...
Preţuri duble în România pentru carnea de miel faţă de 2023. Cât costă în UE
Preţuri duble în România pentru carnea de miel faţă de 2023. Cât costă în UE
Șoaptele eternității în lemn: Minunea ascunsă din Budești Josani
Șoaptele eternității în lemn: Minunea ascunsă din Budești Josani
Statul vrea banii cetățenilor. Miliarde de lei luați de la români în prima jumătate a anului
Statul vrea banii cetățenilor. Miliarde de lei luați de la români în prima jumătate a anului
Bonusul promis de Simona Bucura Oprescu. Sprijin financiar direct pentru sute de mii de români
Bonusul promis de Simona Bucura Oprescu. Sprijin financiar direct pentru sute de mii de români
Banii cash, pe cale de dispariție? Noua lege care schimbă tot!
Banii cash, pe cale de dispariție? Noua lege care schimbă tot!
Samtaesong 8: Smartphone-ul nord-coreean care îmbină tehnologia cu cenzura de stat
Samtaesong 8: Smartphone-ul nord-coreean care îmbină tehnologia cu cenzura de stat
Bacalaureat 2025. Ministerul Educației ia o decizie extrem de importantă ce vizează perioada examenului
Bacalaureat 2025. Ministerul Educației ia o decizie extrem de importantă ce vizează perioada examenului
Câți bani primește Nadia Comăneci de la statul român în 2025
Câți bani primește Nadia Comăneci de la statul român în 2025
Val de ironii pe rețelele sociale după un anunț de vânzare a unui apartament din Capitală: „E top peșteră, chiriașii strigoi s-au hotărât să plece?”/”În preț intră și apartamentul de vizavi?”
Val de ironii pe rețelele sociale după un anunț de vânzare a unui apartament din Capitală: „E ...
Paște 2025. Când va fi adusă în România Lumina Sfântă de la Ierusalim
Paște 2025. Când va fi adusă în România Lumina Sfântă de la Ierusalim
Cum sunt lăsați românii fără bani înainte de Paște. Mesaje false în numele ANAF
Cum sunt lăsați românii fără bani înainte de Paște. Mesaje false în numele ANAF