În 2024, accesarea de credite ipotecare devine tot mai dificilă pentru români, din cauza unor probleme sistemice din sectorul bancar. Mulți dintre aceștia se confruntă cu obstacole majore atunci când fac eforturi pentru a avea o locuință proprie. Ofertele tentante de credite ipotecare și dobânzile fixe promovate agresiv de către bănci se dovedesc a ascunde capcane financiare care pot pune în pericol stabilitatea financiară a clienților, arată o analiză a Ziarului Financiar.
Deși inițial obținerea unor credite ipotecare cu dobânzi fixe pare a fi o situație ideală pentru unii dintre români, mulți consumatori se trezesc că acestea pot deveni o povară financiară pe termen lung. Costurile asociate cu creditele ipotecare, pot crește considerabil suma totală de plată, afectând bugetele gospodăriilor. Astfel, riscul de a nu-și mai permite să-și cumpere o locuință sau de a-și pierde casa poate fi destul de ridicat în unele cazuri.
Creșterea ratelor dobânzilor impuse de către băncile centrale pentru a combate inflația a contribuit la creșterea semnificativă a ratelor lunare pentru românii cu credite ipotecare. Această măsură a descurajat mulți potențiali cumpărători să își asume un angajament financiar pe termen lung, întrucât costurile lunare devin din ce în ce mai greu de suportat.
Te-ar putea interesa și: BRD Finance, decizie șoc după 20 de ani în România. Banca scoate la vânzare toate creditele pe care le-a dat românilor
Introducerea Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) a adus schimbări semnificative pe piața de credite ipotecare, adăugând un element de incertitudine în calculul costurilor creditelor. Fluctuațiile acestui indice pot face dificilă gestionarea bugetului lunar pentru mulți români, care se confruntă deja cu o scădere a puterii lor de cumpărare din cauza creșterii costurilor de trai.
Costurile tot mai ridicate de trai limitează sumele pe care românii le pot economisi pentru avans sau pentru a achita ratele lunare care vin cu astfel de credite ipotecare. În plus, incertitudinile economice legate de riscul de șomaj și de reducere a veniturilor fac ca mulți să fie mai precauți în asumarea unor angajamente financiare pe termen lung, cum ar fi un credit ipotecar.
În fața acestor provocări, experții le recomandă românilor să se informeze și să analizeze toate condițiile din contractele pe care le semnează cu băncile înainte de a lua credite ipotecare