Un avocat a atras atenția privind un tertip la care recurge ANAF și care i-ar putea lăsa pe români fără importante sume de bani.
Mai exact, multe dintre documentele solicitate de Autoritatea fiscală ar putea lipsi, prin omisiune, dar cu un scop bine determinat. Din lipsă de personal la nivelul inspecțiilor fiscale, ANAF a schimbat rolul unei proceduri introduse acum mai bine de 10 ani. Contribuabilii se trezesc în ultimul timp cu decizii de impunere temporare care ulterior devin finale. Vorbim despre verificarea documentară, procedură prin care ANAF nu-l informează pe cel vizat de începerea procedurii. În cel mai bun caz, Fiscul solicită informații și clarificări de la acesta abia spre finalul verificării.
Citește și Guvernul dă ajutoare financiare direct românilor. Anunțul oficial al lui Ciolacu
„Verificarea documentară era ca un copil pe care nimeni nu-l băga în seamă și care a devenit unic la părinți acum, având în vedere că se fac mai puține inspecții fiscale”, a declarat Luisiana Dobrinescu, avocat, managing partner Dobrinescu Dobrev SCA.
În cazul verificării documentare trebuie reținute următoarele aspecte, a mai punctat avocata:
„Poți să transmiți un punct de vedere, conform Codului de procedură fiscală, dar nu există rubrică ca într-un raport de inspecție, pentru ca ANAF să-ți răspundă la punctul tău de vedere. Practic, poți să-l depui degeaba”, a mai precizat avocata Luisiana Dobrinescu.
Legislația prevede că un contribuabil nu poate să aibă parte de două inspecții pe aceeași perioadă și pe același tip de impozit. Însă, de reținut că verificarea documentară nu se supune acestei reguli.
„Dacă ai făcut o dată obiectul unei inspecții care stabilește obligații fiscale suplimentare, o contești, te duci în instanță. Nu-ți stabilește nimic suplimentar, ești fericit, știi c-ai scăpat. În cazul verificării documentare nu există așa ceva”, a mai spus Dobrinescu.
De când lucrează în acest domeniu, avocata spune că nu a întâlnit o decizie de impunere emisă în procedura verificării documentare care să fie urmată de inspecție.
„De exemplu, avem o decizie emisă sub rezerva verificării ulterioare emisă de Antifraudă pentru că, mai nou, li s-a dat această capacitate să emită decizii temporare, teoretic. Altfel spus, sunt decizii sub rezerva verificării ulterioare. Tu le contești. Să presupunem că ai câștigat contestația. Ulterior, pentru că nu există principiul unicității verificării, vine și te mai verifică o dată pe același impozit și aceeași perioadă. O iei de la capăt”, a explicat Luisiana Dobrinescu.
Citește și Țara unde poți avea casa mult visată cu doar 7.595 de euro. Este cea mai vândută în acest moment
“Ce faci? Suspenzi inspecția, dublezi procedurile, în cazul în care inspecția are o părere similară? Dacă inspecția impune aceeași sumă, o iei de la capăt cu procedura de contestare și cu instanța? Renunți la procedurile inițiate cu privire la decizia anterioară, aflată sub rezerva verificării ulterioare?”, întreabă reprezentanta Dobrinescu Dobrev SCA.