Bogdan Dinu, un specialist în educație financiară, a oferit recent câteva sfaturi valoroase pentru cei care doresc să achiziționeze un apartament în București. Recent, acesta a subliniat importanța verificării atente a anumitor detalii critice pentru a evita capcanele tranzacțiilor imobiliare, notează Antena 3 CNN.
Unul dintre cele mai importante aspecte de luat în considerare, conform lui Dinu, este anul de construcție al imobilului. Bucureștiul, fiind o zonă cu activitate seismică, necesită o atenție deosebită asupra calității construcțiilor.
„Dacă mergem pe un apartament într-un bloc vechi, ar trebui să ne uităm la anul de construcție, dacă este într-o zonă seismică, cum este în București, de exemplu, unde ar trebui să fie după anul 1979, pentru că deși cutremurul a fost în 1977, normativul P100 de proiectare seismică, construcție din beton armat, a fost modificat și pus în vigoare abia în 1979, deci ne interesează foarte tare să fie după acest an”, explică expertul.
Dinu a subliniat importanța acestui aspect: „Standardul după care s-au construit blocurile după cutremur s-a modificat în 1979, atunci a apărut standardul. Și atunci ar trebui să cumpărăm în blocuri care s-au construit după acel an”.
Te-ar putea interesa și: Creștere fabuloasă a vânzărilor de apartamente. În ce orașe se caută cel mai mult locuințe
Bogdan Dinu a vorbit și despre importanța verificării documentației și solvabilității dezvoltatorului atunci când cumpărăm un apartament de la un constructor actual. El subliniază că trebuie să ne asigurăm că dezvoltatorul deține toate actele necesare, atât pentru construcție, cât și pentru teren, pentru a evita situațiile în care ar putea apărea cereri de retrocedare sau alte probleme legale
„În cazul în care cumpărăm de la un dezvoltator care acum construiește, ne interesează ca acel dezvoltator să aibă toate actele în regulă, și să fie solvabil. Să aibă actele în regulă și pe teren, să nu ne trezim că există cerere de retrocedare, dar și autorizația de construire”, a mai adăugat acesta.
Investitorii și cumpărătorii trebuie să fie bine informați și să se consulte cu experți pentru a lua decizii în cunoștință de cauză. Evitarea capcanelor legate de vechimea construcției și verificarea statutului legal al proprietății sunt pași esențiali pentru a asigura o tranzacție sigură și profitabilă. Astfel, atenția la detalii și prevenirea problemelor pot transforma o potențială achiziție riscantă într-o investiție de succes.
Citește și: Cheltuieli ascunse la vânzarea unui apartament. Este vorba despre o sumă semnificativă