În perioada verii, litoralul devine cea mai populară destinație pentru românii care vor să-și facă concediul sau își doresc câteva zile de relaxare și liniște într-o perioadă agitată. Pentru a atrage mai mulți oameni pe litoral și pentru a le oferi condiții mai bune, autoritățile au decis să extindă unele plaje, iar asta a dus la apariția unor gropi și de 12 metri și curenți puternici în apropierea malului care reprezintă un pericol major pentru cei care vor să înoate, notează Antena 3 CNN.
Pericolele de pe litoralul românesc sunt din ce în ce mai accentuate, atrag atenția experții marini, care subliniază riscul major de înec în urma formării unor gropi uriașe în apropierea țărmului. Aceste formațiuni reprezintă adevărate capcane mortale pentru turiștii neavizați. Cauza principală a acestor gropi, spun specialiștii, sunt lucrările de lărgire a plajelor care au avut loc în mai multe stațiuni de la Marea Neagră.
În stațiunea Mamaia, gropile subacvatice ating adâncimi de aproximativ trei metri, însă situația devine mult mai gravă în alte zone. La Eforie, adâncimea acestor gropi ajunge până la șapte metri, iar la Neptun chiar și la 12 metri. Gravitatea problemei a fost subliniată ieri, când scafandrii au recuperat corpul unui tânăr înecat într-o astfel de groapă, după 12 ore de căutări intense.
Te-ar putea interesa și: Pe litoralul românesc, reclama bate realitatea. Locurile de la Marea Neagră de care românii sunt dezamăgiți în 2024
Problema gropilor marine devine deosebit de serioasă și periculoasă mai ales atunci când vântul bate cu putere, iar curenții marini sunt extrem de puternici. Specialiștii consideră că lucrările de lărgire a plajelor nu ar fi trebuit să fie efectuate în timpul sezonului estival, când litoralul este plin de turiști, ci amânate până spre toamnă. Prezența zecilor de mii de turiști pe litoral, care se aventurează adesea în larg fără a ține cont de avertismentele salvamarilor, crește riscul producerii unei tragedii.
Mulți turiști nu sunt conștienți de pericolele curenților marini și nu știu cum să reacționeze atunci când sunt surprinși de aceștia. Experții recomandă să se lase purtați de curenți, și nu să înoate contra lor, pentru a avea șanse mai mari de supraviețuire.
Recent, un tânăr a murit la Mangalia după ce a fost dus de curenți într-o astfel de groapă, iar zeci de alte persoane au fost salvate în ultimul moment de către salvamari sau scafandri.