Caprele de rasa anglo-nubiană au o serie de calități care le fac ușor de crescut și profitabile. Acestea sunt, în primul rând, apreciate pentru producția mare de lapte, dar și pentru calitatea acestuia. De asemenea, ele ot fi exploatate timp de aproximativ 10 ani și în plus se adaptează foarte ușor la majoritatea condițiilor climatice.
Acestea sunt populare în toată lumea tocmai din aceste motive.
Această rasă se trage din Africa de Nord și de Est, unde sunt crescute caprine cu părul scurt și urechi lăsate. Aceasta a fost modificată ulterior de britanici care au combinat-o cu alte exemplare pe care le aveau în Marea Britanie, dar și cu alte rase de capre alpine din Elveția. Această încrucișare a ajutat caprele să devină mai rezistente și la un climat mai rece și mai umed.
Caprele nubiene un cap mic și oval, au ochii poziționați la fel ca cerbii, frunte masivă și pot avea coarne. Gâtul este lung și subțire. Urechile caprelor anglo-nubiene sunt lungi și atârnă până mai jos de mandibulă. Corpul acestei rase de capre se remarcă prin postura impunătoare și o înălțime mai mare decât alte rase de caprine: înălțimea la greabăn atinge 70-90 cm, iar lungimea corpului – 1-1,2 m. Caprele din această rasă pot fi brune, ciocolatii, negre, albe, cu pete sau în varietăți cu negru-alb-maro. Ugerul caprelor anglo-nubiene este mare, cu două mameloane bine de dezvoltate, care fac rasa să se preteze bine la mulsul mecanic.
O capră din această rasa produce între 3 și 6 litri de lapte pe zi, iar calitatea laptelu este extrem de ridicată, având o grăsime de 5%, iar media de proteiine este de 3,8%. În privința cantității de lapte per lactație, cel mai mare randament anual înregistrat oficial se ridică acum la 2.531 kg și cel mai înalt randament la 24 de ore la un record recunoscut de BGS de 8.25 kg. Lactația unei capre anglo-nubiană durează în medie 300 de zile, circa 10 luni.
Caprele Anglo-nubiene pot fi crescute și pentru carne, deoarece aceasta are un gust deosebit și o textură fină. O femelă la maturitate cântărește aproximativ 45-55 de kilograme, iar un mascul poate atinge între 65 și 95 de kilograme.
Acestea au și un temperament simpatic, fiind considerate blânde și sociabile. Se spune că se atașează de îngrijitorul lor și sunt tăcute atunci când li se oferă suficientă hrană. Sunt mai vocale atunci când au un motiv bine întemeiat, fiind animale foarte inteligente. Dacă li se arată modul corect de a efectua un lucru – unde să meargă să mânânce, cum să stea la muls, capra din rasa Anglo Nubiană se descurcă foarte bine, este independentă și organizată.
Capra din rasa anglo nubiană atinge maturitatea sexuală la 6-7 luni, dar prima montă se recomandă când femela are 1-1,5 ani, când animalele ating maturitatea fiziologică. Perioada de gestație la caprele din această rasă este de cinci luni – 150 de zile. Încrucișarea se recomandă a fi făcută cu un mascul tot din rasa anglo-nubiană și care să nu fie ”rudă” apropiată cu femela. Dacă nu aveți destui țapi, atunci se poate apela la inseminarea caprelor cu material seminal. O capră anglo-nubiană fată 2-3 iezi la o fătare și poate avea două fătări pe an, însă fătările prea dese pot duce la epuizarea corpului femelei.
Creșterea caprelor din rasa anglo-nubiană a devenit tot mai ușoară pe măsură ce rasa a fost ameliorată și s-a adaptat condițiilor de creștere din Europa și din România.
Aceste capre iubesc căldura și sunt sensibile la frig și umezeală, și din acest motiv ele au nevoie de un adăpost bine construit care să le protejeze și de curenții de aer. Spațiul în care sunt crescute caprele trebuie să fie curat, uscat și cald, iar temperatura recomandată este de la 15 la 25 de grade Celsius pe tot parcursul anului. Ele au nevoie de un spațiu de aproximativ 4 metri pătraț/capră. Pe podea se pun paie, iar acestea se înlocuiesc zilnic pentru că anglo-nubienele sunt foarte curate și nu dorm pe paie murdare. Caprele se hrănesc de 2-3 ori pe zi. Vara ele stau pe pășune, dar la ora prânzului trebuie adăpostite și hrănite.
Prețul unei capre anglo-nubiene depinde de puritatea rasei, de vâsta acesteia și de proveniența ei. Femelele au prețuri mai accesibile care pornesc de la 1.300 – 1.500 de lei, însă țapii sunt mai valoroși pentru că ei pot monta și femele din alte rase, iar încrucișările rezultate au o producție mai mare de lapte. Un țap din această rasa are un preț ce pornește de la aproape 4.000 de lei și poate depăși 1.0000 de euro pentru animalele cu certificate de origine.
Caprele anglo-nubiene beneficiază de subvenții de la APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această rasă se încadrează pentru ambele subvenții acordate caprinelor – Ajutorul Național Tranzitoriu și Sprijinul Cuplat Zootehnic.
Alte articole: Prosumatorii din Ungaria nu mai pot să-și dea surplusul de energie electrică în rețea! Infrastructura energetică din Ungaria nu mai poate primi capacitate fotovoltaica!