Vești bune pentru șoferii români! Petrom, lider pe piața carburanților din România, a ieftinit marți, pe data de 02 iulie 2024, benzina și motorina cu 4 bani pe litru, conform informațiilor prezentate de Economedia.
Schimbarea de preț apare la doar o zi după ce benzina și motorina s-au scumpit din cauza majorării accizelor, a doua scumpire de acest fel care se produce în 2024, după cea de la 1 ianuarie. Astfel, de la 1 iulie 2024, a avut loc o majorare de 43 de bani pe litru pentru benzină, și de 40 de bani pe litru pentru motorină.
De la 1 ianuarie 2024, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină.
Stația Petrom Vitan, monitorizată de sursa citată, afișează marți, pe data de 02 iulie 2024, următoarele prețuri: 7,44 lei pentru un litru de benzină standard și 7,54 lei pe litru în cazul motorinei standard.
Conform peco-online, la stațiile Petrom din Buucurești, prețul unui litru de benzină standard este cuprins acum între 7,43 lei și 7,45 lei pe litru. În ceea ce privește motorina standard, prețurile se încadrează undeva între 7,52 lei și 7,55 lei pe litru.
Ai mai putea fi interesat de: Cum a evoluat piața chiriilor din România! Care sunt cele mai luxoase și mai scumpe cartiere din București și Cluj
În restul benzinăriilor (OMV, MOL, Lukoil, Socar, Rompetrol) din Capitală, prețurile benzinei standard sunt cuprinse între 7,43 lei și 7,58 lei. În cazul motorinei standard, un litru costă între 7,54 și 7,68 lei.
Prețurile carburanților din stațiile de alimentare au o evoluție foarte similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, după cum au sesizat cei din Consiliul Concurenței în urma efectuării unui studiu prin care a fost reanalizat modul în care modificările cotațiilor se resimt în prețurile carburanților.
Cotația Platts reprezintă un preț de referință internațional pe piața benzinei sau a motorinei. Reprezintă o valoare prin care se reflectă cererea, oferta și tranzacțiile realizate pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice.
Așadar, în momentul în care cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină se măresc, crește totodată și prețul la pompă al carburanților din România. De asemenea, când cotațiile scad, se reduce prețul acestora în stațiile de alimentare.
Vezi mai multe știri: Cu cât se vinde o Dacia 1300 din din 1973 cu peste 85.000 de kilometri la bord