Românii care au în plan să-și alimenteze maşina cu benzină sau cu motorină trebuie să afle că miercuri, 22 mai 2024, preţul la benzină standard este în creştere, comparativ cu cel afişat în zilele anterioare, scrie Observator News.
Astfel, potrivit specialiştilor, este vorba despre o creştere a preţului la benzină standard cu patru bani pe litru. În situația în care la începutul săptămânii benzina standard se vindea cu cel puţin 7,16 lei litrul, astăzi, 22 mai 2024, șoferii nu mai pot găsi sub nicio formă o benzinărie unde litrul de benzină standard să se vândă cu mai puţin de 7,2 lei.
Un litru de benzină standard a ajuns să coste miercuri între 7,2 şi 7,3 lei, iar un litru de benzină premium costă, în continuare, între 7,76 şi 8 lei. Mai mult de atât, un litru de motorină standard costă între 7,16 şi 7,25 lei, iar un litru de motorină premium costă între 7,54 şi 7,81 lei.
De asemenea, preţul la GPL continuă să se menţină constant în intervalul 3,45-3,48 lei.
Ai mai putea citi azi: Noul model Dacia revoluționează piața auto din România. Designul modern i-a cucerit pe șoferi
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție asemănătoare cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, după cum a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Prin cotația Platts înțelegem un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a carburanților. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Astfel, în momentul în care cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se micșorează prețul acestora în stațiile de alimentare.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platt.
Vezi mai multe știri: Decizie majoră pentru milioane de români! Guvernul a stabilit noua formulă de calcul pentru salariul minim