Deputaţii au aprobat, miercuri, cu 157 de voturi ”pentru”, 91 ”împotrivă” şi cinci abţineri, prelungirea reducerii preţului la carburanţi cu 50 de bani până la 31 decembrie 2022.
Proiectul de lege are ca obiect de reglementare extinderea, până la 31 decembrie 2022, a posibilităţii acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu, precum şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere.
Alte articole:A fost aprobată ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul fondurilor europene!
În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022 şi data de 31 decembrie 2022, operatorii economici autorizaţi care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice – şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Se interzice revânzarea produselor achiziţionate în proiectului de lege.
Deputatul neafiliat Ion Ştefan a criticat proiectul de lege, amintind că nu s-a dorit reducerea accizelor la carburanţi.
„Stimaţi colegi, aţi reuşit în acest an să majoraţi preţul la energie, preţul la carburanţi. Aţi venit cu această OUG care nu a oferit românilor decât o frecţie la un picior de lemn. Ceea ce a propus Partidul Forţa Dreptei prin iniţiativa legislativă înregistrată în Parlament de reducere a accizelor la carburanţi cu 50 % şi a TVA-ului de la 19 % la 5 % pentru o perioadă limitată, ar fi fost o soluţie corectă pentru menţinerea unui preţ redus la carburanţi. Faptul că dumneavoastră menţineţi un preţ ridicat la carburanţi, pentru România înseamnă numai probleme”, a susţinut deputatul.
Deputatul USR Claudiu Năsui a arătat că aproape jumătate din preţul unui carburant deduce la stat, iar soluţia reducerii cu 50 de bani „este una alambicată”.
„Soluţia, dacă voiam să nu mai inflamăm această creştere de preţuri şi să nu mai alimentăm nici inflaţia pe care am văzut-o în piaţă era să reducem aceste taxe. În schimb Guvernul vine şi ne zice că face o compensare şi reduce preţul cu 50 de bani. (…) Soluţia era să reducem aceste taxe care sunt foarte mari în preţul benzinei, să nu mai folosim benzina şi motorina pe post de „ANAF, ca să mai scoatem un ban din mediul privat şi din economie”, a spus Năsui.
Deputatul AUR George Simion le-a arătat colegilor din majoritatea parlamentară o monedă de un ban, susţinând că „valoarea lor este mai mică”.
„E vorba de Ordonanţa 50 de bani, care jumate sunt de la stat şi ăsta a fost ajutorul pentru romani. În continuare motorina, în lumea reală, în care cetăţenii plătesc combustibilul este peste 8 lei. Nu aţi rezolvat nimic, (…) pe circuitul legislativ exista şi propunerea noastră ca să se acorde facilităţi fiscale doar în momentul în care combustibilul este sub 6,5 lei. Voi vă faceţi că guvernaţi, pentru că nu veniţi cu soluţii, iar valoarea voastră este mai mică decât ce am eu în mână acum”, a transmis el.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege.