Pensionarii cu venituri mici vor primi mai puțini bani pe cardul de alimente în următoarea perioadă, iar alimentele vor scădea în gramaj comparativ cu anii anteriori, căci acestea nu pot depăși suma de 125 de lei. Alimentele primite de românii vulnerabili fac parte din programul „Sprijin pentru România”, conform Kanal D.
Pensionarii fără posibilități financiare prea mari primesc și în acest an o sumă de bani de la stat pentru a putea achiziționa produse alimentare sau o masă caldă. Acest ajutor face parte din programul „Sprijin pentru România”.
Prin urmare, se oferă anual 1.500 de lei în total, bani pe care cei cu probleme financiare îi pot folosi doar pentru a lua produse alimentare sau pentru a plăti mese calde la cantine sau restaurante.
Seniorii care fac parte din categoriile sociale vulnerabile primesc o dată la două luni suma de 250 de lei pentru a putea să își cumpere alimentele de bază.
Executivul României a luat hotărârea la începutul acestui an că aceste ajutoare vor fi acordate în urma unui set de reguli.
Ajutorul de la stat constă în:
Ai mai putea citi azi: Supermarketul care oferă mai mulți bani pentru reciclarea ambalajelor. 0,6 lei/PET, până pe 15 septembrie
Sprijinul financiar despre care vorbim are ca scop asigurarea unei părți a cheltuielilor în ceea ce privește hrana pentru viața de zi cu zi, iar acesta poate fi utilizat în acest an pentru achiziționarea alimentelor iar în perioada 2025-2027 poate fi utilizat exclusiv pentru achiziționarea de hrană preparată, adică pentru masă caldă.
Banii vor fi virați pe carduri sub forma unui tichet social pe suport electronic pentru produse alimentare și mase calde și mai apoi pot fi utilizați într-un termen de maxim un an de la data fiecărei alimentări.
Anual, ajutorul dedicat pensionarilor are o valoare nominală de 250 de lei și se acordă o dată la două luni pentru următoarele categorii de persoane defavorizate:
a) pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
b) persoanele (copii și adulți) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;
c) familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
d) familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;
e) familiile și persoanele singure care au stabilit dreptul la
ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările și completările ulterioare;
f) persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.
Vezi mai multe știri: Veste bună pentru românii cu panouri fotovoltaice. Anunțul făcut de Sebastian Burduja: „Va ajuta la reducerea sărăciei”