Carduri de energie 2023. Astăzi este prima zi în care românii își vor putea achita facturile folosind cardul de energie. Aproape jumătate de milion de persoane au fost respinse de pe lista beneficiarilor. În acest context, Marcel Bolos, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat care este motivul pentru care acești români au fost tăiați de pe lista de beneficiari. Acesta a mai explicat și ce se va întâmpla cu persoanele care nu au o situație locatară clară. Despre acestea, Boloș a declarat că încă trec prin etapele de verificare, care ar trebui finalizată până la finalul lunii februarie.
Citește și: Toți românii sunt vizați de o nouă alertă! Poliția Română face apel la populație
„Toți cei care au avut o situație locatară clară au primit cardurile, iar de luni începe plata. Sunt și persoane care au fost excluse din lista de beneficiari, pentru că trăiesc împreună cu locatari care depășesc nivelul mediu de venit de 2.000 de lei. Cei care nu au o situație locatară clară au trecut printr-o etapă de verificare, pe care sper că o vom finaliza până la sfârșitul lunii februarie, astfel încât să distribuim toate cardurile de energie. Avem bugetul asigurat, iar plățile se pot face începând de luni, 20 februarie. Oamenii au la dispoziție trei variante pentru plata facturilor, anume la oficiul poștal, la poștaș sau prin plata electronică”, a declarat ministrul Marcel Boloș, în exclusivitate, la Antena 3.
Minustrul a pus în discuție și ce se va întmâpla în cazul persoanelor care locuiesc în zone în care nu au internet.
„Poștașul va avea cu el factura fiscală, chitanța și dovada serviciilor de mandat poștal și le va completa de mână. Când se va întoarce la oficiul poștal, acesta va introduce datele notate în sistemul informatic”, a explicat Marcel Boloș.
Românii vor avea posibilitatea de a efectua plata în trei moduri, direct la oficiul poștal, la domiciliu, prin intermediul poștașului sau prin intermediul aplicației online.
Valentin Ștefan, Directorul Poștei Române, i-a rugat pe cetățenii români, care beneficiază de carduri de energie, să țină cont de faptul că acestea pot fi utilizate pentru plata facturilor până în luna iulie. Acesta îi sfătuiește pe români să nu se înghesuie la oficiile poștale, asigurându-i de faptul că, dacă va fi necesar, programul de lucru va fi suplimentat. De asemenea, acesta a declarat că deja există oficii poștale unde au fost înființate ghișee speciale pentru plata facturilor cu carduri de energie.
„Ne facem griji din punctul acesta de vedere (eventuale cozi la oficiile poștale – n.r.), este singurul lucru pe care nu îl putem controla. Nu știm dacă se trezesc, de exemplu, 200 de beneficiari care toți să vină luni la prânz. Va exista clar coadă acolo. Va fi un lucru neplăcut pe care încercăm să-l evităm. Oamenii să înțeleagă că pot folosi aceste carduri până la sfârșitul lunii iunie și dacă văd că este coadă la oficiul poștal să vină fie mai târziu, fie a doua zi. În funcție de fluxul de clienți, am luat în calcul inclusiv prelungirea programului de lucru atât în timpul săptămânii, cât și sâmbăta și duminica. Nu am vrea să luăm o decizie acum, pentru că încă nu știm cum o să fie luni, marți. Dar, acesta este încă un apel la calm că dacă vedem că e nevoie de mai mult timp, vom aloca mai mult timp”, a declarat directorul Poştei române, Valentin Ștefan.
Valentin Ștefan estimează că în primele zile angajații se vor ocupa preponderent cu încasarea facturilor care sunt plătite cu carduri de energie.
„Am recomandat (șefilor de oficii poștale – n.r.) să instaleze calculatoare noi, să se asigure că cel puțin în primele săptămâni vor fi mai multe ghișee disponibile.Unii au crescut această capacitate (ghișee mai multe – n.r.), alții au creat un ghișeu sau două ghișee speciale care fac doar încasare facturi, facturi cu cardul de energie. De exemplu, în Piatra Neamț avem un director de oficiu poștal care a spus că va face acest lucru, în București mai multe oficii poștale au luat această decizie (ghișee speciale – n.r.)”, a precizat directorul Poștei Române.
Alte articole: Cele mai căutate meserii în România. Ce posturi încearcă angajatorii să ocupe