Ordonanța ”trenuleț”, dată de guvern în decembrie 2024 cu scopul de a reduce deficitul, interzice printre multe altele alocarea de fonduri pentru cardurile cu primele de carieră didactică și profesională.
Și totuși, aceste carduri vor fi alimentate anul acesta, dacă se îndeplinește o condiție fundamentală, aceea ca Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) să obțină bani de la Comisia Europeană, precizează ministrul Educației, Daniel David, citat de edupedu.
De respectivii bani ar urma să beneficieze profesorii și personalul auxiliar din școli. Vorbim despre 1.500 de lei pentru cadrele didactice și de 500 de lei pentru personalul nedidactic (auxiliar).
”Pe anul 2023-2024, cred că ar fi trebuit alimentate, în sensul că dacă sunt probleme, ar trebui să știm punctual. S-ar putea să fi scăpat sau unele școli să nu fi trimis informațiile sau unele instituții să nu fi trimis informațiile. Pentru viitor însă, lucrurile sunt gândite în altă logică: cardurile vor fi alimentate doar în condițiile în care Ministerul Fondurilor Europene obține acești bani de la comisie (Comisia Europeană – n.r.) pentru a susține aceste activități din fonduri europene”, a spus Daniel David.
Citește și Ajutor financiar de 1.500 de lei acordat de stat pentru părinți. Ce condiții trebuie îndeplinite
Primele acordate pe cardurile în discuție au fost obținute de sindicate după protestele și greva generală din mai-iunie 2023. În urma acelor proteste, Guvernul a aprobat primele prin OUG 58/2023, aprobată prin Legea 249/2024.
Totatul acestor drepturi este estimat de MIPE la 2,12 miliarde lei. La finalul anului trecut însă, s-a decis însă condiționarea acordării primelor de ”decontarea integrală” a lor din fonduri externe nerambursabile.
”În anul 2025, Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene acordă prime didactice și prime de cariere profesionale, reglementate prin Ordonanta de urgență a Guvernului nr. 58/2023 privind unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și unei prime de carieră profesională pentru personalul administrativ din invatamantul de stat, suportate din fonduri externe nerambursabile, cu modificările și completările ulterioare, numai în cazul în care cheltuielile cu acesta se decontează integral din fonduri externe nerambursabile”, a hotărât Executivul.
Conform legislației de până la ordonanța ”trenuleț”, primele de carieră didactică și profesională ar fi trebuit să fie acordate necondiționat de sursa de finanțare, până în anul școlar 2026-2027 inclusiv, mai notează sursa citată.