- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cardurile cu primele pentru sute de mii de români, alimentate până la finalul săptămânii viitoare. Guvernul oferă câte 1500 de lei

22 Oct, 09:40 • Bumbeneci Diana
Guvernul anunță că începe încărcarea cardurilor pentru o categorie de români. Se oferă primă de 1500 de lei.
Cardurile cu primele pentru sute de mii de români, alimentate până la finalul săptămânii viitoare. Guvernul oferă câte 1500 de lei

Guvernul

a aprobat Ordonanța de Urgență cu privire la acordarea primelor anuale pentru personalul din sistemul educațional, inclusiv cadrele didactice și cele nedidactice. Hotărârea a fost anunțată de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Cardurile vor fi alimentate cu 1500 de lei

„Este vorba de peste 326.000 de angajaţi din învăţământ care vor beneficia de această primă anuală netă în cuantum de 1.500 lei pentru cadrele didactice şi de 500 de lei pentru personalul administrativ din educaţie.

Este prima aşa-numită primă de carieră profesională, care se acordă începând din acest an şcolar şi este prevăzută pentru o perioadă de patru ani”, a declarat Mihai Constantin, în cadrul unei conferinţe de presă la Palatul Victoria.

Noua lege a Guvernului vine cu o serie de schimbări și completări la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 58/2023, care se referă la unele măsuri privind acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar, precum și la acordarea unei prime de carieră profesională pentru personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat. Banii pentru prime vin din surse externe nerambursabile.

Cine primește voucherele – prima de carieră didactică

  • Cadrele didactice și didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat (1500 de lei);
  • Cadrele didactice din sistemul de învățământ universitar de stat care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/ lector și asistent universitar (1500 de lei);
  • Personalul didactic auxiliar din sistemul de învățământ universitar (500 de lei).

Vezi și: Guvernul mai oferă bani o singură dată! Ce bani vor primi românii pe cardurile de alimente

Prima de carieră didactică reprezintă un instrument menit să sprijine personalul didactic în eforturile lor de a-și îmbunătăți continuu competențele educaționale și de a obține rezultate academice de înaltă calitate în procesul de învățământ. Este un stimulent financiar acordat cadrelor didactice pentru a le recunoaște angajamentul și contribuția la dezvoltarea continuă a educației și pentru a promova excelența în învățământul școlar sau universitar. Această primă are rolul de a încuraja profesorii să investească în dezvoltarea personală și în furnizarea de servicii educaționale de calitate superioară, ceea ce poate aduce beneficii elevilor și studenților.

Card primă didactică
Card primă didactică

Când se utilizează cardurile?

Prima de carieră didactică distribuită în octombrie 2023 poate fi utilizată pentru cheltuieli aferente dezvoltării profesionale doar în anul școlar 2023-2024.

„Poșta Română va distribui cardurile, bazele de date au fost transmise de către Ministerul Educației, toate elementele de logistică din spatele acestei alimentări sunt în curs de realizare. Urmează o distribuție a cardurilor în perioada 10-20 octombrie. În perioada 20-27, ele vor fi alimentate”, a spus Adrian Câciu, ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene.

Ce pot cumpăra cadrele didactice cu voucherele

Cursuri de pregătire profesională – pot fi cursuri online, față-în-față sau mixte. Ideal este să fie acreditate, dar nu este neapărat necesar.

  • Echipamente IT și alte echipamente didactice de tehnologia informației – puteți cumpăra tabletă, telefon, computer (desktop sau laptop), imprimantă (inclusiv 3D), proiector, monitor, televizor inteligent/ smart TV, cameră web, ochelari VR/ AR etc. În unele cazuri, când produsele sunt mai scumpe, va trebui să completați suma din propriul buzunar.
  • Cărți de specialitate – pot fi manuale, compendii, enciclopedii, monografii în domeniul de specializare sau în domeniul psihopedagogic, în format tipărit sau în format electronic.

Cheltuieli pentru acoperirea cheltuielilor aferente nevoilor didactice individuale specifice ale cadrelor didactice – acestea pot fi: abonamente la reviste sau la servicii de publicare în reviste, abonamente la muzee și bilete la spectacole, abonamente la servicii online educaționale inclusiv muzee virtuale și acces la platforme/ programe de formare continuă online, rechizite școlare/ materiale didactice, echipamente și materiale consumabile pentru activități didactice (hârtie, markere, foi de flipchart, jocuri educaționale, recuzită pentru spectacole școlare etc.)

Sunt considerate infracțiuni:

  • utilizarea cardului și primei de carieră didactică în alt scop decât cel prevăzut de ordonanța de urgență;
  • solicitarea și/sau furnizarea de numerar în schimbul primei de carieră didactică sau pentru fracțiuni din aceasta;
  • refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta măsura de susținere a activității didactice emisă pe suport electronic. Refuzul este justificat daca exista suspiciuni rezonabile privind autenticitatea măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic, identitatea dintre titularul măsurii de susținere a activității didactice pe suport electronic și beneficiarul acesteia;
  • emiterea pe suport electronic a măsurii de susținere a activității didactice de către alte entități decât cele cu care Ministerul Investițiilor si Proiectelor Europene a încheiat contractul de achiziție publică;
  • comercializarea suportului electronic al măsurii de susținere a activității didactice contra unei fracțiuni de preț sau a altor bunuri/servicii decât cele stabilite prin prezenta ordonanța de urgență.

Unde pot fi folosite voucherele de  pe card pentru profesori

Voucherele destinate personalului de predare și primele de carieră didactică și profesionale pot fi folosite exclusiv la furnizorii „agreați,” care pot fi firme, organizații neguvernamentale (ONG-uri) sau instituții de stat, cu condiția ca aceștia să accepte plata prin intermediul cardurilor speciale. Cheltuirea banilor se poate face justificând cu facturi.

Ai mai putea citi și: Meteo de weekend. Iată cum va fi vremea sâmbătă și duminică, 21-22 octombrie. Temperaturi ieșite din comun în cea mai mare parte a țării

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce drepturi au pasagerii
Ce poți face dacă bagajul tău a fost deteriorat sau pierdut în timpul călătoriei cu avionul. Ce ...
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Artificiile de Revelion, un adevărat pericol pentru animale. Cum să le protejăm de zgomotele puternice
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Orașul în care toți locuitorii stau în același bloc și nu sunt nevoiți să iasă din casă cu lunile
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Filmul de pe Netflix care i-a cucerit pe români. Abia a fost lansat și a intrat în top
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Angajații uzinei Dacia primesc noi majorări de salarii și primă anuală de câteva sute de euro
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Rețeta de post pregătită de Anca Țurcașiu. E potrivită inclusiv pentru masa de Crăciun sau Revelion
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate provoca arsuri și indigestie”
Greașeala uriașă pe care o poți face atunci când scoți cozonacul de la cuptor. Mihaela Bilic: „Poate ...
Fructul care poate înlocui zahărul. E o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu silueta
Fructul care poate înlocui zahărul. E o variantă mult mai sănătoasă și mai prietenoasă cu silueta
Prognoza meteo 21 decembrie 2024. Încep ninsorile în unele zone ale țării. Cum va fi vremea în Capitală
Prognoza meteo 21 decembrie 2024. Încep ninsorile în unele zone ale țării. Cum va fi vremea în Capitală