Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a făcut o serie de dezvăluiri referitoare la pensiile din Armata Română. Potrivit lui Tîlvăr, un soldat gradat încasează o pensie cu puțin peste 3.000 de lei.
Cea mai mare pensie militară este de 38.998 de lei, „pentru generali”, a mai precizat ministrul.
„La începutul lui 2024 a fost o indexare de 13,8%, ea a fost precedată de o indexare de 5,1%. Media pensiilor de serviciu, pentru soldat gradat – 3.258, subofiţeri – 4.000, ofiţeri – 6.441, general – 12.873. Vreau să demontez un mit, că pensiile în Armată sunt uriaşe.
Într-adevăr, avem 10 pensii care sunt între 43.123 şi 56.160 lei. Ele aparţin unor magistraţi militari. Cea mai mare pensie militară este 38.998 lei pentru generali”, a declarat marți seara, Angel Tîlvar, la Antena 3.
Sunt indemnizații pentru cei cu pensii mici, decontări pentru tratamente medicale, facilități pentru răniții din teatrele de operațiuni, pentru personalul civil, orfanii și văduvele de război.
Citește și Vești bune pentru românii cu bani la saltea. Sfatul analiștilor. Măsura se aplică din ianuarie 2025
„În afară de pensii avem indemnizaţii prin care ajutăm pe cei care au pensii mici din punct de vedere al compensărilor la energia electrică, decontăm o parte din cheltuielile pentru tratament şi pentru refacere, de asemenea, pentru că MApN este o Românie în miniatură, întâlnim militari activi, dar întâlnim şi personal civil.
Sunt ai noştri şi orfanii şi cei răniţi în teatrele de operaţii şi văduvele de război şi veretanii de război, în MApN avem spitale, policlinici, cultul erolor, ansambluri artistice, sport, instituţii de învăţământ, este o Românie în miniatură”, a mai precizat Angel Tîlvar.
Citește și Noi zile libere în ianuarie 2025. O minivacanță de trei zile îi așteaptă pe angajații români
Ministrul Apărării a afirmat că Curtea Constituțională va lua în discuție, după 4 februarie, proiectul de lege pentru soldele militarilor. „În ceea ce priveşte soldele de grad, MApN nu s-a opus în Parlament proiectului de lege care viza soldele. Aşteptăm ca după 4 februarie Curtea Constuţională va reveni şi atunci să vedem ce metode putem găsi pentu a îndeplini un lucru pe care ni-l dorim şi noi”, a mai spus el.
Tîlvar a mai precizat că există întârzieri cu privire la livrarea de echipament militar, motivul fiind, spune el, cererea foarte mare. „Asta ţinând seama că din punct de vedere al achiziţiilor, din cauza provocărilor de securitate, a mediului de securitate, există întârzieri în ceea ce priveşte livrările de echipamente militare, dintr-un motiv foarte simplu: cererea a crescut exponenţial”.